Barcelona’s Montjuic

Wie Barcelona zegt denkt vaak meteen aan de Sagrada Familia en Parc Güell. Deze meesterwerken van architect Antoni Gaudi zijn ook niet te missen attracties in deze schitterende kuststad. Naast de werken van de hand van Gaudi heeft Barcelona meer te bieden. Een mooi voorbeeld hiervan is Montjuic

Verdedigingsfort

De naam Montjuic kan verschillende dingen betekenen. Het zou af kunnen stammen van het Catalaanse ‘Heuvel van de Joden’, maar waarschijnlijker is dat het een verbastering is uit het Latijn. Mons Jovis kan namelijk vertaald worden als ‘Heuvel van Jupiter’. Op de top van Montjuic staat een 18de eeuws verdedigingsfort dat de stad vanaf de kust moest beschermen. Naast het beroemde Parc Güell is Montjuic één van de plekken waar je in alle rust kunt bijkomen van het drukke stadse leven.

Botanische tuinen

In het park ‘Parque de Montjuic’ zijn onder andere botanische tuinen te vinden. In deze tuinen groeien allerlei Mediterrane planten. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende secties waar je planten en bloemen van over de hele wereld kunt bewonderen. Het is aan te raden de tuinen tijdens de lente te bezoeken wanneer de bloeiende planten een waar schouwspel van kleuren vormen. Tijdens de warme zomers kan het zijn dat de botanische tuinen er wat verdord bijliggen. Om de tuinen te bezoeken dien je een kleine entree neer te leggen.

In 1927 werd bij Montjuic een Olympisch stadion gebouwd voor de Spelen van 1936. Die Spelen werden uiteindelijk in Berlijn gehouden, maar het stadion kon tijdens de Spelen van 1992 alsnog voor dit doel gebruikt worden toen de Spelen eindelijk naar Barcelona kwamen. Het stadion werd ontworpen door een Japanse architect en kan nog steeds bezocht worden. Met regelmaat worden er in het stadion evenementen georganiseerd.

Een mooie manier om het park te bezoeken is door de kabelbaan te nemen die vanuit de haven te nemen. Een ritje kost €11,- en een retourtje €16,50. Tijdens de 10 minuten durende rit heb je een prachtig uitzicht over de haven en over Barcelona zelf. Eenmaal boven word je getrakteerd door het schitterende uitzicht dat je hebt vanaf Montjuic.

Plaats een reactie