Grootte skigebied bepalend voor veel wintersporters

De grootte van een skigebied is voor de meeste wintersporters de belangrijkste factor. andere dingen die meewegen zijn staat van de pistes, accomodaties en reistijd. Uit verschillende studies is gebleken dat het skigbied rondom Winterberg bij de honderd grootste skigebieden ter wereld behoort. Dit op ongeveer vijfduizend skigebieden is niet niks.

De wijze waarop wintersportplaatsen hun aanbod aan wintersportmogelijkheden aanprijzen en vermarkten, is omstreden. Bij de bepaling van de grootte en dus ook de aantrekkelijkheid van het gebied, spelen zaken mee als lengte en breedte van de pistes, het aantal pistes, het aantal liften en de gezamenlijke lengte, de transportcapaciteit, de hoogtemeters en nog veel meer. Veel bestemmingen gaan met die gegevens ‘creatief’ om bij het aanprijzen van het eigen wintersportgebied. Het gevolg is dat gasten nauwelijks een objectieve vergelijking kunnen maken. In de media waren daarover de afgelopen twee jaar kritische geluiden te horen.

In de studie van het platform ski-weltweit wordt geprobeerd een gestandaardiseerde berekening te maken van de meest toonaangevende wintersportgebieden ter wereld. De onderzoekers bekeken de transportcapaciteit, de lengte van de pistes, de uitgestrektheid van het gebied, het aantal liftinstallaties, de hoogteverschillen en het aantal bezoekers. Bij een aantal van 28 liftinstallaties staat de Skiliftcarrousel Winterberg op plaats 95 van de toonaangevende skigebieden ter wereld, gevolgd door het Beierse Lenggries.

„Het is al een succes als een middelgebergte überhaupt in een dergelijke studie wordt betrokken. Als bovendien ook nog een plaats op de ranglijst wordt bereikt, al is het dan ook ‘slechts’ ergens onderaan, dan toont dat aan dat de investeringen van de afgelopen jaren hebben geloond,’’ aldus de voorzitter van de Wintersport-Arena-Michael Beckmann. Volgens de enquete van ski-weltweit zijn er wereldwijd meer dan vijfduizend skigebieden.

Plaats een reactie