Let op vignettenplicht in Oostenrijk

Duitsland voert per 2016 een tolsysteem in, wat gaat lijken op het systeem zoals de Oostenrijkers het al jaren doen namelijk een sticker op je voorruit. Dat dit systeem zich bewezen heeft blijkt wel uit de wegen in dit kleine Alpenlandje. De kwaliteit is uitmuntend.

Begin 2014 heeft de verantwoordelijke instantie voor de autobahnen in Oostenrijk aangegeven dat er op alle Oostenrijkse snelwegen een vignet verplicht is. Vroeger knepen de toezichthouders nog wel eens een oogje toe als je zonder vignet betrapt werd op het stukje snelweg tussen de Duitse grens en de eerste afrit. Niet alleen toeristen werden op de manier gematst ook de omwonenden die hiermee een aanzienlijke tijdsbesparing wonnen op het dagelijkse werk ritje.

Kiefersfelden en Kufstein sud

De afrit bij Kiefersfelden is namelijk voor veel wintersporters de afrit naar de bekende skigebieden Wilder Kaiser, Ellmau en het razend populaire Sankt Johann in Tirol. Dankzij deze aanpassing moet je nu voor een stukje oostenrijkse autobahn van nog geen 5 kilometer een vignet kopen Op de diverse wintersportfora wordt er stevig over geklaagd en veel wintersporters vinden de kosten voor een vignet ook te hoog.

Alternatieve routes

Een andere route nemen waarbij je de autobahn in Oostenrijk vermijd is mogelijk alleen betekend dit wel een aanzienlijk langere reistijd, je bent namelijk niet de enige die de kosten van het vignet wenst te besparen, in colonne rijden de auto’s met dak-koffers dan ook door de dorpen voor kiefersfelden en dat heeft weer de nodige opstoppingen tot gevolg.

Kosten vignet

Wat bespaar je nu werkelijk? Een vignet voor 2015 wat geldig is voor 10 dagen kost € 8,70 bij de tankstations langs de autobahnen in Duitsland (bij de ANWB in Nederland kost het vignet € 11,65 incl. administratiekosten) verdeel je deze kosten over het aantal passagiers dan is het slechts een biertje per persoon. Daarvoor zou ik persoonlijk niet omrijden of moeilijk gaan doen.

Hoge boetes

Wordt je zonder vignet betrapt op de Oostenrijkse autobahn, dan is de boete niet mals, als buitenlander mag je ook eens direct betalen. De kosten bedragen € 120,- een vignet lenen van de buurman is fraude en wordt nog zwaarder bestraft. Het vignet zit op een stickervel, bewaar dit velletje goed. Mocht tijdens je vakantie iets gebeuren met je voorruit dan kun je dankzij dit strookje namelijk aantonen dat je een vignet hebt gekocht en in aanmerking komen voor een vervangend vignet.

2 gedachten over “Let op vignettenplicht in Oostenrijk”

  1. Uitzuigers…. Oostenrijkers, Zwitsers, Fransen, Italianen… allemaal uitzuigers. Wanneer gaan wij al die buitenlandse auto’s eens laten betalen?

  2. Ja, allemaal bijkomende regels. Ik hoop dat het de vakantiegangers hun plezier niet omlaag haalt.

Plaats een reactie