Whiskey

Al enige tijd sinds dat Ierland geen deel meer uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk is Dublin de hoofdstad. Natuurlijk zijn er sporen terug te vinden van de Britse invloed in de Ierse hoofdstad. Eén van meest bekende Britse tradities die zich uiteindelijk ook diep heeft geworteld in de Ierse cultuur is de Whiskey. Het is zelfs zo dat de naam ‘Whiskey’ afkomstig uit het Iers-Gealisch. In de oorspronkelijke taal van Ierland werd de drank Uisce Beatha of Uisge Beatha genoemd. Als je dat zo leest lijkt dat misschien niet op de naam zoals we het nu kennen,maar wanneer we de fonetische uitspraak ‘iesjkje bjahe’ erbij halen komt het al wat dichter bij het hedendaagse woord ‘Whiskey’.

Eeuwenoude traditie
Het is al in de 12e eeuw dat whisky uit Schotland is komen overwaaien. Toch zouden de Ieren geen Ieren zijn als ze niet een net andere bereiding gebruiken dan de Schotten dat deden. Zo worden de moutkorrels net anders gedroogd en wordt de alcohol drie keer gedestilleerd in plaats van twee keer. Dit zorgt dan ook voor de karakteristieke zachte smaak van de Ierse Whiskey. Wist je trouwens dat Jameson van oorsprong een Schot was.

Ervaar het zelf
In Dublin is het mogelijk om meer te weten te komen over de oude Whiskeytraditie van de Ieren. Tegenwoordig stookt Jameson alleen nog in Cork, maar ook hebben zij jarenlang Whiskey gemaakt in Dublin. Het is nog steeds mogelijk om de oude Distilleerderij van Dublin te bezoeken. Dit is een leuke informatieve tour onder leiding van een gids. Het geeft je een mooi inzicht van het hele proces zoals het er vroeger aan toe ging in de stokerij.
Naast de rondeleiding is het mogelijk om daarna mee te doen aan een proeverij. Hier kun je nog eens ervaren wat verschillen zijn in het Ierse en Schotse Product. Ook in de Verenigde Staten wordt overigens Whiskey gemaakt. Hier wordt de drank slechts eenmalig gedestilleerd. Ervaar zelf de verschillen van de drie grote landen waar deze drank wordt gestookt.

Nog meer Ierse Whiskey Proeven
Naast de rondleiding en de proeverij bij de oude Jameson Distilleerderij kan je in Dublin nog meer Ierse Whiskey proeven. De stad heeft tal van grotere en kleinere pubs met een uitgebreide kaart met verschillende soorten Ierse Whiskey. Natuurlijk zijn er ook altijd pubs die proeverijen organiseren voor zowel locals als toeristen. Naast Jameson zijn er namelijk nog tal van andere merken Ierse Whiskey. De Ieren zijn trots op hun nationale sterke drank en willen graag laten proeven hoe lekker het is.

Plaats een reactie