Aken

Het is je vast wel eens opgevallen. Je bent bijvoorbeeld op bezoek in Maastricht of haar omgeving of je vliegt naar een bestemming vanuit het nabijgelegen vliegveld. Steeds meer vluchten naar diverse Europese bestemmingen vertrekken vanaf de luchthaven Maastricht/Aken. Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe dat tweede deel van de naamgevers van de luchthaven er eigenlijk uitziet. In dit artikel laten we je alvast proeven van de leuke stad die Aken is.

Geschiedenis
Als we naar de geschiedenis van Aken kijken komen we de eerste bronnen tegen die dateren ui de Romeinse tijd. Het waren de Romeinen die al in deze tijd nederzetting stichtten op de plek waar we het huidige Aken vinden. Dit had te maken met de zwavelrijke bronnen die in deze regio werden aangetroffen waarbij via kanalensystemen geneeskrachtige baden werden gerealiseerd. Het is pas in 1306 dat er voor het eerst wordt gesproken van de stad Aken. Al met al zorgt deze rijke geschiedenis voor een mooie oude stad met veel historische bezienswaardigheden.
Recentere geschiedenis
Door haar ligging is Aken een grote stad geworden; tegenwoordig telt de stad zo’n 250.000 inwoners. In 1880 had de stad Aken al 80.000 inwoners. Een enorm aantal voor deze tijd. Dit had te stad vooral te danken aan haar ligging. Vele spoorlijnen liepen door of tot aan Aken. Hierdoor was het een belangrijke schakel in vele handelskanalen.

De dom
Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Aken is de Dom. Deze dateert uit het jaar 804. Hiermee is de Dom ouder dan de uiteindelijke rijksstad Aken. De oudste delen van de Dom, zijn opgebouwd in Byzantijnse stijl. Later kwamen daar nog gotische en barok elementen bij. Lange tijd was de Dom van Aken de grootste Dom boven de Alpen.
Naast de Dom herbergt Aken nog veel meer bezienswaardigheden. In Aken kun je makkelijk enige dagen vermaken met mooie culturele bezienswaardigheden en interessante musea. De stad ligt zeer dicht bij Maastricht. Je kunt er dus voor kiezen om bijvoorbeeld in één van beide steden te verblijven en vanuit die locatie meerdere activiteiten te ondernemen. Combineer Maastricht en Aken en je hebt onvergetelijk stedentrip of kort verblijf in de regio.

Plaats een reactie