Carnaval in de Ardennen

Misschien ligt het niet zo voor de hand en zul je eerder denken dat de Ardennen de ideale uitvlucht zijn om aan het carnaval in toch het zuidelijke deel van Nederland te ontsnappen. Wees toch maar op je hoede, want ook in dit gebied zijn er plaatsen waar het feest voor het vasten uitbundig wordt gevierd. Vaak zelfs met een lange traditie en net even anders als we gewend zijn in onze eigen carnavalsgebieden. Hieronder staan een aantal plaatsen die voor de Carnavalliefhebber juist de moeite van een bezoek waard zijn.
Binche
In de gemeente Henegouwen ligt Binche. Naast dat dit plaatsje, door zijn nog intacte stadsmuur, één van de meest authentiek ogende plaatsen is van de Ardennen is, is Binche vooral bekend om het Carnaval. Op twee, drie en vier maart van dit jaar kun je zelf ervaren hoe carnaval hier wordt gevierd. Het feest dateert al van 1395 en is sinds 2003 door het UNESCO uitgeroepen tot ‘Meesterwerk van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid’
Cwarmê
Nee, dit is geen plaatsje in de Ardennen, maar wel de naam van het carnaval zoals dit in Malmedy wordt genoemd. Zeker de laatste dagen voor Aswoensdag wordt carnaval hier uitgebreid gevierd. Het begint op zaterdag, wanneer de Trouv’lê de sleutels van de stad krijgt overhandigd van de burgermeester. Deze variant van prins carnaval is vanaf dan vier dagen de baas van de stad. Ook wederom net even anders als in Nederland, maar wel herkenbaar.
Rode neuzen
In Stavelot wordt ook drie dagen gefeest. Er is een uitgebreid programma en de rondedans ‘Blancs-Moussis’ is het meest kenmerkende evenement in Stavelot. Deelnemers zijn allemaal in het wit gekleed en hebben een lange rode neus. Drie dagen feest kun je hier verwachten, maar let wel op; carnaval wordt hier gevierd in de laatste 3 dagen van maart.
Zo zie je maar, in de Ardennen kun je zeker carnaval vieren. Vaak is het feest overgoten in een lokaal sausje wat het net even anders maakt dan je gewend bent. In dit artikel staan slechts enkele voor beelden en stuk voor stuk zijn ze allemaal een bezoekje waard.

Plaats een reactie