Ontdek een nieuw stukje Hongarije

Sinds kort heeft vliegtuigmaatschappij WizzAir een rechtstreekse vlucht van vliegveld Eindhoven naar Debrecen, dat in het oosten van Hongarije ligt. Tot voorkort was deze bestemming niet makkelijk bereikbaar door zijn verre ligging vanaf andere bereikbare plaatsen.
De regio is zeker de moeite van het bezoeken waard. Uiteraard is er de prachtige oude stad Debrecen. Deze stad heeft ook een link met Nederland. Achter de mooie Calvinistische kerk staat een monument ten nagedachtenis van Michiel de Ruijter die ooit in een Galjoen een aantal gevangen genomen predikanten heeft bevrijd. Ieder jaar is er ook een delegatie van de Hongaarse ambassade die om deze reden zijn graf in de nieuwe kerk in Amsterdam bezoekt.
Naast deze link met Nederland is Debrecen een mooie oude stad met musea en een prachtig Universiteitsgebouw.


Ook heeft de regio rondom Debrecen veel te bieden. Zo ligt het niet ver van de unieke Hongaarse Poesta’s. In deze regio wordt al eeuwen Vee gehouden en worden de toeristen ondergedompeld in een unieke authentieke Hongaarse beleving. Bij verscheidene boerderijen is mogelijk om met een paard wagen een rondrit te krijgen op deze Europese variant van de prairie. Je ziet dan het typische Hongaarse vee, de bouwwerken die het poestalandschap kenmerken en onderweg krijg je diverse paardenshows van in prachtig klederdracht uitgedoste menners.
Een andere interessante plek in deze regio is het plaatsje Hajdúszoboszló. Begin vorige eeuw werd hier tijdens een zoektocht naar olie een bron ontdekt met heilzaam water. Zo werd mij verteld dat de samenstelling van dit water veel overeenkomsten heeft met de samenstelling van vruchtwater. Al snel na deze ontdekking werd deze plek de grootste welness- en spa-regio van Hongarije. Er zijn veel welness- en spaklinieken met een goede medische begeleiding. Hierbij kunt u denken aan verschillende massages, specifieke behandeling voor reumapatiënten en nog vele andere kwalen.
Naast deze wellness-faciliteiten vind je hier ook het grootste aquapark van Hongarije. Hungarospa is een groot complex met een overdekt zwemparadijs en vele buitenbaden. Ook is er een gedeelte met vele waterglijbanen. Rondom dit complex zijn veel hotels en ook campings te vinden.
Al met al is de regio van Debrecen zeker de moeite van het bezoeken waard. Een mooie mix van cultuur, activiteiten en ontspanning overgoten van de fantastische Hongaarse gastvrijheid. Ideaal voor een leuke actieve week met het gezin.
En natuurlijk is Hongarije ook niet zo duur!
Auteur: Vincent Luijer

Plaats een reactie