Het juiste plekje

Wat doe je tijdens een reisdag waarbij het daglicht te slecht is voor mooi belichte foto’s? Dan wacht je op het blauwe uurtje. Het blauwe uurtje is het moment na zonsondergang. De verlichting van gebouwen, monumenten en op straat gaat aan terwijl de lucht nog niet geheel donker is. Dit is het moment waarop je de mooiste avondfoto’s maakt. De lucht is dan het beste in balans.
Omdat het blauwe uurtje in de meeste gevallen geen uur duurt maar korter is een goede voorbereiding de basis van succesvolle foto’s. Het zou jammer zijn om net de beste foto’s te missen omdat je nog op zoek bent naar een goede plek om foto’s te maken. Een goede compositie is alleen maar mogelijk als je op de juiste plek staat. Om die kans aanzienlijk te vergroten kun je doen wat ik bijvoorbeeld vandaag in Macau deed. Het is al twee dagen zeer bewolkt weer in Macau. Vanochtend kon je nog geen vijfhonderd meter ver kijken vanwege laaghangende bewolking. Zodra het opgeklaard was ben ik rond gaan wandelen op de plek waar ik later tijdens het blauwe uurtje wil gaan fotograferen. In dit geval de grote hotels en casino’s aan de Cotai Strip. Omdat ik weet dat het blauwe uurtje hier ongeveer 20 minuten duurt heb ik een route uitgestippeld waarbij ik vijf plekken uitgekozen heb voor de foto’s. Omdat ik mijn camera al vooraf goed instel heb ik meteen uitgerekend dat ik het in die twintig minuten exact kan redden. Makkelijk was het niet om een paar goede plekken te vinden, want de mooiste plekjes op dit moment aan de Cotai Strip worden gehinderd door bouwwerkzaamheden en wegwerkzaamheden.
Als het goed is zal mijn voorbereiding ervoor zorgen dat ik vandaag in ieder geval een paar mooie buitenfoto’s in Macau kan scoren. Als je zelf vooral foto’s wilt maken op reis en ook zo’n dag hebt waarop er verder weinig aan mooie foto’s te maken valt, probeer je dan in ieder geval te focussen op het blauwe uurtje. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je op een plek bent waar dat de moeite waard is, zoals bijvoorbeeld een grote stad of een fraai dorpsplein. Als je de juiste plekjes vooraf bepaald heb kun je prachtige foto’s maken.
Bovenstaand artikel is anderhalve week geleden geschreven in Macau. De voorbereiding heeft een aantal goede foto’s opgeleverd, waaronder deze:

Plaats een reactie