Deze week natuurlijk groot in het nieuws en als lid van het elite clubje van Flying Blue members kreeg ik deze week al twee mails over de nieuwe bagage voorwaarden van de KLM.
Voor diegene die de afgelopen week geen kranten of journaals hebben gezien komt het er in het kort op neer dat ruimbagage bij KLM niet langer gratis is, voor een vooraf aangemelde koffer betaal je 15 euro extra en niet aangemelde koffers mogen voor 30 euro met je mee naar een Europese bestemming. Verder wordt de handbagage regel verhoogd naar max. 12 kg. (vanaf half april)
Hiermee volgt de KLM de huidige trend van passagiers uitmelken, want KLM vergelijkt iedere reiziger nu met een zakenreiziger die amper bagage meenemen. Want volgens een artikel in de Volkskrant doen de Amerikaanse maatschappijen dit al langer, en zal de nieuwe lowcost dochter van KLM met de originele naam HOP!! Dit ook gaan doen.
In mijn ogen en mijn mening verlaagd KLM hiermee de service tot het niveau van een lowcost aanbieder zoals Ryan Air en Easyjet, iets wat ik van een koninklijke maatschappij niet verwacht. als ik bewust kies voor een lagere prijs en dus betalen moet voor extraatjes zoals bagage, koffie en een broodje dan kies ik daarvoor, ik kies tegenwoordig liever voor het toverwoord “ontzorgen” ik wil gewoon van A naar B en weer terug en als ik kies voor KLM dan kies ik voor service en geen gedoe. Kies ik voor Ryanair of een andere vlieg club dan kies ik voor een gebrek aan service. en daar hangt dan als het goed is ook een prijsje aan.
Krijgen we als passagier niet te veel keuzes? door de ondoorzichtigheid van de tarief opbouw en de tientallen opties die je als vliegticket boeker krijgt aangeboden ben ik juist weer terug bij de traditionele luchtvaartmaatschappijen zoals de KLM en Lufthansa. uit eindelijk is het verschil toch minimaal maar het gemak van boeken en de geruststelling dat je niks vergeten bent bij je boeking is voor mij meer waard dan al die keuzes.
Trouwens, loont het nu wel op lid te worden van de Flying Blue club, hiermee blijft het meenemen van ruimbagage (voorlopig) gratis.