Waarom is het eten op een luchthaven zo duur?

Je bent ingecheckt. je vliegtuig staat klaar. Je weet dat je aan boord een kop koffie krijgt met een slap broodje maar toch lonken de verse broodjes bij de broodjeszaak op de luchthaven. Ze zien er lekker vers uit en het kon wel eens de laatste keer zijn dat je een broodje Goudse kaas eet. Je flesje water heb je bij de bagage controle al verplicht ingeleverd.

Maar dan, 6 euro voor een broodje. Dat flesje cola kost ook al dik 4 euro. Hoe kan een luchthaven deze prijzen nu verantwoorden? Het Duitse Bild.de deed navraag bij één van de grootste uitbaters van cafés en restaurants op de diverse Duitse luchthavens.

De hoogte wordt mede bepaald door alle extra handelingen die de goederen moeten ondergaan. Zo worden alle levensmiddelen uit veiligheidsoverweging gescand op gevaarlijke stoffen. Verder ondergaat  al het personeel jaarlijks een veiligheidscontrole en beschikt het over een speciale toegangspas. Zonder deze biometrische pas kom je niet binnen.

Al deze extra handelingen zorgen voor een hogere prijs. Dan is er nog iets: ondanks dat de prijzen hoog zijn blijft het product gewoon verkopen. Daarbij raken passagiers op een luchthaven tijdens het wachten snel verveeld. Een oplossing is dus om iets te eten en te drinken.

Het verbod op het meenemen van vloeistoffen is natuurlijk ook een fijn extraatje voor de restaurants op de luchthavens. Want iets meenemen van thuis kan niet meer.

Wat kun je tegen de hoge prijzen doen? Weinig eigenlijk tenzij we massaal besluiten niks meer te kopen. Maar ons Nederlanders klagen wel maar tot een boycot of demonstratie zal het niet snel komen in Nederland.

3 gedachten over “Waarom is het eten op een luchthaven zo duur?”

  1. Wat me ook altijd opvalt is dat de koffie op vrijwel iedere luchthaven ter wereld slap is (lees: niet te zuipen) en dat je deze ook in een grote hoeveelheid in een enorne papieren beker krijgt. Ik vraag me ook wel eens af waarom dát is.

Plaats een reactie