Sneeuwzekerheid in Lipno

Het Tsjechische dorp Lipno nad Vltavou heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als een goedkoop en sfeervol alternatief om te skiën in de wintermaanden. Door de geringe hoogte (tussen de zevenhonderd en negenhonderd meter) is deze wintersportplaats niet zo sneeuwzeker als de skibestemmingen in de Alpen. De oplossing die hiervoor gebruikt wordt zijn sneeuwkanonnen die vanaf de tweede helft van december tot begin maart zorgen voor een witte piste. Over het algemeen is het tot temperaturen van vijf tot zes graden Celsius nog wel te doen om de piste in redelijke conditie te houden. In het geval dat er sprake is van langere periodes met te hoge temperaturen merk je wel dat de conditie van de piste vrij snel achteruit gaat. Een voorbeeld hiervan is de dooiaanval die tegen Kerst 2012 inzette en die nu nog aanhoudt. Sommige stukken van de piste lijken wel een soort pap van schaafijs terwijl de aan de schaduwkant gelegen piste stukken kent die wel één ijsvlakte lijken na een nacht met vorst. Dat het ook heel anders kan zijn bleek vorig jaar, toen meerdere sneeuwbuien rond en na Kerst zorgden voor een mooie laag natuurlijke sneeuw op de piste. Het landschap zag er toen ook heel anders uit. Waar groen en grijs nu overheersen, daar was er vorige jaar in dezelfde periode sprake van een prachtig winters sfeertje.
Dat het skigebied aan het Lipnomeer geen volwaardig alternatief is voor de betere skibestemmingen in Europa is hierdoor eigenlijk een onvoldongen feit. Hoewel Koning Winter het ook in de Alpenlanden wel eens af laat weten, is de kans op een langere dooiperiode rond de jaarwisseling aanzienlijk kleiner dan hier in dit stukje Tsjechië. Voor wie skiën ondergeschikt is binnen een wintervakantie die zal dit niet zo erg vinden. Wie echter een hoge kans op uitstekende sneeuwcondities wil hebben die zal er dus terdege rekening mee moeten houden dat het weleens tegen kan vallen aan het Lipnomeer.

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren