Tegenwoordig is het door de vele veiligheidsmaatregelen verstandig om minstens twee uur voor vertrek van het vliegtuig op Schiphol te zijn. Ondanks de vaak kortere tijd die je aan de balies nodig hebt is laat komen risicovol. Gemiddeld komen stappen mensen 2 uur en 11 minuten voor vertrek de terminal in. Dat blijkt uit onderzoek dat vakantie.paginablog.nl gehouden heeft gedurende twee dagen op Schiphol. Van ruim 1100 mensen die aankwamen op Schiphol werd gevraagd wat de vertrektijd van hun vliegtuig zou zijn. De gemiddelde tijd van de ondervraagden lag op 2 uur en elf minuten. Tegenover de 1126 menen die meegewerkt hebben staan er 215 mensen die geen tijd of zin hadden om mee te doen. Ongeveer de helft van die mensen leek echt haast te hebben, waardoor het vrij aannemelijk is dat ze de gemiddelde tijd iets naar beneden zouden halen.
Uit het onderzoek kwamen nog een paar opvallende feiten naar voren:
– op doordeweekse dag dinsdag lag de gemiddelde tijd lager dan op weekenddag zaterdag (1 uur en 58 minuten tegenover 2 uur en 20 minuten).
– alleen reizende passagiers zijn gemiddeld 20 minuten later op het vliegveld dan stelletjes en ruim 30 minuten later dan gezinnen met kinderen
– passagiers van KLM arriveren gemiddeld het kortst voor vertrek op de luchthaven (1 uur en 56 minuten)
Op tijd vertrekken van huis naar het vliegveld wordt steeds belangrijker. Files en verkeersdrukte wordt steeds meer onvoorspelbaar. Treinen rondom Schiphol lijken steeds vaker last te hebben van vertragingen of zelfs uitval. Het is daarom van belang om een ruimere buffer te gebruiken wat betreft de ingecalculeerde reistijd naar het vliegveld. Een vlucht missen kan je duur komen te staan.