Pas op met hotelkluisjes

Op reis boek ik indien mogelijk altijd een hotel met een kluisje op de hotelkamer. Hierin leg ik mijn paspoort, een reserveportemonnee met geld en pasjes, mijn macbook of iPad en mijn foto-apparatuur indien daar plek voor is. Recent las ik ergens op internet iets wat mijn gevoel van veiligheid meteen onderuit haalde. In sommige hotels schijnt men met een zogenaamde default-code te werken. Deze standaard toegangscode voor de hotelkluizen werkt dan op alle kluisjes in dat hotel. Reden is dat de kluis ook nog geopend kan worden als de klant zijn/haar eigen code vergeten is of de kluis gesloten achterlaat na het uitchecken. Risico van zo’n digitale loper is dat iedereen die die code kent, zomaar alle kluizen kan openen. Dus ook schoonmaakpersoneel, kruiers en de mensen die de minibar bijvullen.
Nog grappiger wordt dit verhaal als de code bestaat uit de cijfers 0000 of 1234. Het schijnt dus dat er inderdaad hotels zijn die een dergelijke code gebruiken. Nu ik dit weet probeer ik dat voortaan eerst uit als ik in een hotelkamer kom. Indien er inderdaad met zo’n code toegang bestaat tot mijn kluis dan geef ik waardevolle spullen in bewaring bij de receptie. In dat geval zijn ze wél aansprakelijk mocht er iets kwijt raken. Bij diefstal uit een hotelkluis kun je het hotel vrijwel nooit wat maken.
Tip over veilig reizen lees je op veiligopreis.info

Plaats een reactie