de ‘verstedelijking’ van de herfstvakantie

Een opvallende trend in vakantieland is dat de herfstvakantie steeds vaker benut wordt voor een stedentrip. Traditioneel werd deze schoolvakantie halverwege de zomer en de kerst in Nederland aangegrepen om een huisje te huren met het gezin of misschien nog één keer met de caravan op pad te gaan. De laatste jaren wordt echter meer en meer het vliegtuig gepakt voor een lang weekend of kort weekje cultuur doen, shoppen of culinair genieten in een wereldstad.
Niet dat de Nederlander nu meteen naar het andere eind van de wereld gaat. De enige niet-Europese stad die populair is voor een kort verblijf in oktober is New York. Geen slechte keus nu de euro zich weer een beetje herstelt (en de dollar dus goedkoper wordt).
De grootste stedelijke aantrekkingskracht gaat uit van Barcelona. Niet zo gek, want de hoofdstad van Catalonië heeft echt alles te bieden in de herfst. In de najaarszon kun je naar de kunstzinnig aangelegde parken en de Ramblas. Is het guur, dan bezoek je het oude centrum bij de haven, met zijn smalle slingerstraatjes en gezellige kroegjes. En dan zijn er de vele bezienswaardigheden, waarvan de beroemdste twee misschien wel de onvoltooide Sagrada Familia van Gaudì en het stadion Nou Camp van FC Barcelona zijn.


Een goede tweede bij de stedentrips is dit jaar Rome, niet voor niets de eeuwige stad genoemd. Ook de Italiaanse hoofdstad op zeven heuvelen heeft alles in zich voor een mooie stedentrip: voortreffelijk eten, een heerlijk klimaat en winkelstraten om je vingers bij af te likken. En dan hebben we het nog niet eens over de bezienswaardigheden die meer dan 2000 jaar geschiedenis weerspiegelen: het Colosseum, het Forum Romanum, Vaticaanstad met de Sint-Pieterskerk en de Sixtijnse Kapel, de Trevifontein. Of wat dacht je van het Museo Nazionale delle Paste Alimentari, een museum dat helemaal gewijd is aan de nationale deegwaar van Italië: pasta.
Ook een herfstvakantie in eigen land wordt trouwens nog altijd behoorlijk gewaardeerd. Op de derde plaats in de top 10 van stadsbestemmingen vinden we… Amsterdam! En waarom niet? Ondanks het Hollandse klimaat hoef je je ook hier natuurlijk niet te vervelen. Het Rijksmuseum wordt verbouwd en is maar gedeeltelijk geopend, zodat je tijd overhoudt voor het Van Gogh en het Stedelijk Museum (dat ook maar een beetje open is). Na afloop even funshoppen in het mooiste warenhuis van Nederland, de Bijenkorf aan het Damrak. Kun je meteen even kijken of de tunnelboor van de Noord/Zuidlijn al opschiet onder het Rokin…
In dit bestek kunnen we niet de hele top 10 bespreken, maar de volledige lijst met de populairste bestemmingen in de herfstvakantie (gebaseerd op gegevens van vliegtickets.nl) ziet er zo uit:
1. Barcelona
2. Rome
3. Amsterdam
4. Lissabon
5. New York
6. Madrid
7. Malaga
8. Bangkok (minder voor stedentrips dan als startpunt van een Aziëreis)
9. Athene
10. Istanbul
Vind je dit inspirerend? Als je nu een vliegticket boekt voor je herfstvakantie van 2011, ben je ongetwijfeld heel voordelig uit…

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren