Het is voor veel Nederlanders bijna zover, de voorjaarsvakantie komt er weer aan en dat kan betekenen dat je op wintersport gaat naar bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk.
Met de volgende tips kom je zeker goed aan op je wintersport bestemming.
1. Timing!
de eerste dag en de laatste dag van de schoolvakantie is natuurlijk vragen om problemen, iedereen wil tegelijkertijd weg. Lange files zijn dus absoluut te verwachten. probeer ´s nachts te rijden of vertrek een dag later. Files van 40 km of langer zijn eerder regel dan uitzondering. een overnachting een paar 100km voor je bestemming is mijn gouden tip. Vooral in Duitsland zijn langs de belangrijkste toevoerwegen leuke pensionnetjes en hotels te vinden voor leuke prijsjes.
2. volg de weerberichten.
Dit jaar hebben we te maken met extreme situaties, en die sneeuw valt heus niet alleen in Nederland. Neem geen risico maar stel je reis een dag uit als de weercondities het niet toelaten om veilig te rijden. enkele handige websites zijn:
unwetterzentrale.de duitse weerswaarschuwingen per regio
wettergefahren.de website van het Duitse weerinstituut.
ZAMG wetter warnung website over de weer waarschuwingen in Oostenrijk.


3. Volg de file berichten
Stem je radio af op een radiostation met goede file informatie, in Duitsland is dat bijvoorbeeld Bayern 3. Deze zenders geven elk half uur zeer actuele verkeersinformatie door. Hiermee kun je je route aanpassen. Moderne navigatie apparaten kunnen dit ook voor je doen, let wel op: het dataverkeer via je mobiel in het buitenland is niet goedkoop.
een handige website voor je routes met actuele file en weg informatie vindt je op routes.tomtom.com
Voor files in Oostenrijk kun je terecht op Traffic24.at
4. Goede uitrusting
Ga niet op pad zonder een volledige uitrusting, je auto is vol getankt. Zorg voor ruitensproeier vloeistof en een fatsoenlijke IJskrabber, natuurlijk mogen sneeuwkettingen niet ontbreken en zijn ze onder handbereik en zeker niet ergens onder al je koffers. Neem ook wat drinken en eten mee, een thermoskan met warm water en wat nescafe doen het altijd goed na een paar uur file in de sneeuw. Vergeet ook geen deken mee te nemen, het kan koud zijn in de file. Vanzelfsprekend staat je auto op winterbanden. Zonder winterbanden ben je in Oostenrijk en Duitsland echt de pineut.
5. Geduld is een schone zaak
files zijn tijdens de reis naar de wintersport niet altijd te vermijden, probeer rustig te blijven en las een pauze in. Ben je op de hoogte van de situatie ter plekke dan kan uitwijken over een andere weg lonen, maar onderschat je mede automobilisten niet die kennen dat kunstje tegenwoordig ook. Rij niet over vluchtstroken, ook in het buitenland kan dat duur zijn.
6. Vignetten en tol
Voor Oostenrijk en Zwitserland heb je een tolvignet nodig, schaf deze aan bij de ANWB of koop deze bij een tankstation voor de grens. Aan de grens is het vaak druk en zijn de wachttijden voor dat stickertje erg lang. Ga vooral niet zonder dat vignet op pad. je begaat in Oostenrijk een misdrijf de boetes kunnen oplopen tot 400 euro en in Zwitserland zal het grapje je 200 frank kosten. voor de statistiek, de Oostenrijkse autobahnpolizei heeft in 2009 77.000 automobilisten van de weg gehaald vanwege het rijden zonder vignet.
7. pas je snelheid aan
Als een Duitser van het gas gaat is dat niet zonder reden, Duitsers houden van hardrijden maar kunnen ook erg makkelijk de schakelaar omzetten als het om veilig thuiskomen gaat. Pas je snelheid aan, let op je omgeving.