groene vliegtickets?

Op Tourpress las ik vanochtend een artikel over het feit dat er meer groene tickets verkocht worden via vliegticketsite cheaptickets.nl
Kritisch als ik soms ben wilde ik toch eens op hun site kijken hoe je als consument kunt zien dat er een groen ticket geboekt wordt en of je er zelfs specifiek naar kunt zoeken. Dat laatste kan helaas niet, wat een misser is als je je als aanbieder van groene tickets wilt profileren. Bij de zoekresultaten van bijvoorbeeld een retourtje Amsterdam-New York stond een vlucht met overstap in Dublin bovenaan. Deze kreeg een ‘eco-value’ van A, wat het meest milieuvriendelijk zou zijn. Dat is gelijk aan het eerstvolgende resultaat, een rechtstreekse vlucht met United Airlines. Wetende dat juist het opstijgen zoveel uitstoot veroorzaakt, hoe kan het dan zo zijn dat een route met 2 vluchten als relatief het minst milieu-onvriendelijk gezien wordt? Helaas geeft de site van Cheaptickets daar geen echt antwoord op, want meer dan dit vind ik niet:
“De eco geeft een indicatie van de milieubelasting van de vlucht. Net als het energielabel dat voor huishoudelijke apparaten bestaat, is de eco value een energielabel voor vluchten, Waarbij “groen” (A of B) beter is dan “rood” (D of E). Bij de berekening wordt rekening gehouden met onder meer de vliegafstand en het aantal (tussen)stops van de betreffende route. Binnenkort wordt ook het type vliegtuig in ogenschouw genomen bij de bepaling van de waarde.”
Zou het niet fair zijn om per vluchtschema een indicatie geven van de totale uitstoot per passagier en de gemiddelde uitstoot per kilometer? Op die manier kan de consument zelf zien hoe vervuilend een vlucht is. Op basis van gemiddelde verbruikcijfers, cruisesnelheden, types vliegtuig en afstand zijn dit soort zaken redelijk nauwkeurig uit te rekenen. Nog mooier is dat je per zoekopdracht de resultaten zou kunnen sorteren op gemiddelde uitstoot. Op die manier kun je als boekingssite pas echt bijdragen aan een beter milieu in plaats van op een vrij goedkope manier proberen te scoren nu klimaat een hot item is.

3 gedachten over “groene vliegtickets?”

  1. CheapTickets.nl is blij met alle suggesties en tips met betrekking tot punten van verbetering. Het idee om bij de zoekopdracht specifiek als zoekfunctie “groen” ticket toe te voegen is dan ook iets waar we zeker de mogelijkheden van zullen nagaan.
    Een eco-value A betekent inderdaad de milieuvriendelijkste route. Bij de berekening wordt rekening gehouden met onder meer de vliegafstand, en het aantal stops en binnenkort wordt ook het type toestel waarmee gevlogen wordt aan de berekening toegevoegd. U heeft dan ook helemaal gelijk dat het niet correct is dat aan de door u gevonden vluchten beiden een a-label toegekend wordt. De route Brussel – Dublin – New York is inderdaad minder milieuwvriendelijk dan de route Amsterdam – New York (geen tussenstops). Het is dan ook niet correct dat aan de eerstgenoemde vlucht een eco-label toegekend wordt. Wij zullen dan ook achterhalen hoe dit mogelijk is. Bedankt voor uw oplettendheid.

  2. CheapTickets.nl is blij met alle suggesties en tips met betrekking tot punten van verbetering. Het idee om bij de zoekopdracht specifiek als zoekfunctie “groen” ticket toe te voegen is dan ook iets waar we zeker de mogelijkheden van zullen nagaan.
    Een eco-value A betekent inderdaad de milieuvriendelijkste route. Bij de berekening wordt rekening gehouden met onder meer de vliegafstand, en het aantal stops en binnenkort wordt ook het type toestel waarmee gevlogen wordt aan de berekening toegevoegd. U heeft dan ook helemaal gelijk dat het niet correct is dat aan de door u gevonden vluchten beiden een a-label toegekend wordt. De route Brussel – Dublin – New York is inderdaad minder milieuwvriendelijk dan de route Amsterdam – New York (geen tussenstops). Het is dan ook niet correct dat aan de eerstgenoemde vlucht een eco-label a toegekend wordt. Wij zullen dan ook achterhalen hoe dit mogelijk is. Bedankt voor uw oplettendheid.

Plaats een reactie