De Oostenrijkse versie van de ANWB (daar ÖMTC) genoemd heeft een onderzoek gedaan naar een aantal VVV’s in de bekende steden welke uitermate geschikt zijn voor een weekendje weg. De resultaten van deze test zijn schokkend te noemen. Onder de geteste steden bevonden zich, Wenen, Lissabon, Praag, London, Rome, Barcelona, Parijs, Zürich, Amsterdam, Berlijn en Brussel.
De eerste test bestond uit een aantal willekeurige e-mails naar het VVV kantoor van de betreffende stad. De terug gekomen mails werden onder andere beoordeeld op snelheid van het antwoord, de kwaliteit van het antwoord, en de bruikbaarheid van het gegeven antwoord. Hiermee viel 35 punten te verdienen, geen enkele stad wist het volledige aantal punten te verdienen. winnaar in deze ronde was de stad Wenen met een score van 26,3 punten. Parijs scoorde een magere 9,3 en Brussel scoorde 0 punten, geen enkele mail is namelijk beantwoord.
Bij het tweede onderdeel van de test werden de prijzen van het Openbaar vervoer, City Cards en Sightseeing bussen onder de lopen genomen. De “kijk links voor dit en rechts voor dat” bus is in London (28 euro) 2 x zo duur als in Lissabon (14 euro) Lissabon is overall de goedkoopste stad in het onderzoek.
De duurste stad in het onderzoek is London, naast de hoge busprijs het het openbaar vervoer ook erg duur met 77 euro voor een 48-uurs City Card. De tweede plek wordt ingenomen door onze eigen hoofdstad Amsterdam en Wenen en Berlijn zijn het meest toerist vriendelijk als het aankomt op openbaar vervoer.