Hot! Life in the Australian Outback


Een man, een four-wheel-drive en tienduizend kilometer uitgestrekte leegte. Dat zijn de eenvoudige basisingrediënten van ‘Hot – Life in the Australian outback’, het nieuwe fotoboek van reisfotograaf Thijs Heslenfeld. ‘Hot’ ligt vanaf 9 november in de winkel. Maar snelle beslissers kunnen nu de hand leggen op een uniek collector’s item: een gesigneerde editie met een minuscuul stukje outback erin!
‘Hot’ is de opvolger van het succesvolle ‘Cold – sailing to Antarctica’, één van de best verkochte Nederlandse fotoboeken van 2008. Geen ijzige zeiltocht langs reusachtige ijsbergen dit keer, maar een lange reis dwars door de verschroeiend hete, immense Australische outback. De site www.hot-the-book.com geeft een voorproefje van de prachtige beelden in het boek.


Over ‘Hot’
Eindeloze woestijnen, extreme hitte en droogte, geen mens te bekennen – de outback kun je maar beter serieus nemen. Australië is één van de dunst bevolkte landen, de outback één van de meest afgelegen plekken ter wereld. Heslenfeld doorsneed het rode continent in twee maanden, van zuid naar noord. Onderweg ontmoette hij cowboys zoals we die alleen nog in oude westerns zien, maakte hij kennis met bewoners voor wie het doodnormaal is dat de buren meer dan een dag rijden verderop wonen en viel hij in slaap bij het gehuil van dingo’s, heel ver weg van de bewoonde wereld.

“De outback is een wereld zonder geld, mobiele telefoons of flitspalen”, vertelt de fotograaf. “Alle zaken die ons leven hier regelen en bepalen, zijn daar van nul en generlei waarde. De financiële crisis bestáát er simpelweg niet. En als je in de problemen komt, heb je niks aan een creditcard. Mensen zijn er nauwelijks; hier moet je het zelf regelen. Als je door een slang gebeten wordt, ga je dood. En als je over de kop slaat, kan het dagen duren voordat iemand je vindt – zo simpel is het. Maar juist die eenvoud en eigen verantwoordelijkheid brachten me heel dichtbij de natuur en mezelf. Dat zijn precies de dingen die ik hier zo mis.”
Net als ‘Cold’ wordt ook ‘Hot’ een overzicht van alles wat hem onderweg raakte. Mensen, wilde dieren, insecten, de horizon en de fantastische luchten. Heslenfeld: “Het is de outback zoals ‘ie echt is: prachtig, puur, maar ook keihard en levensgevaarlijk. De beelden gaan over de schoonheid van het leven daar: een verhaal van ongekende vrijheid, maar ook van ongekende verlatenheid.”

Plaats een reactie