Zomerradar onnauwkeurig

Wat doe je als de weersverwachting zegt 100% (honderd procent!) kan op regen? Dan neem je je paraplu mee en trekt kleding aan die wat regen kan hebben. Want 100% kan is toch gelijk aan helemaal zeker dat er regen valt? Zo werkt het in ieder geval wel bij het KNMI als het gaat om Nederlandse weersverwachtingen. Niet bij de gisteren door ons aangekondigde site zomerradar. Ik zit momenteel in Singapore en bekeek gisteren de weersverwachting op zomerradar. Er werd 100% kans op regen gegeven en ik meen zelfs dat er waardes bijstonden van 6 of 7 millimeter. Het was vandaag prachtig weer met vooral zon, af en toe een wolkje en geen druppel regen. De bijgaande foto is vandaag gemaakt op het strand bij Sentosa Island.

Nou weet ik dat een verwachting geen garantie biedt. Maar als je aangeeft honderd procent kans op regen betekent dat nul procent kans op geen regen. Zomerradar zat er dus 200% naast. Misschien moeten ze de ingekochte data eens aankopen van een meer betrouwbare partij? Of juist proberen om niet zo nauwkeurig te zijn met voorspellingen per blok van 3 uur als er toch geen ruk van klopt?
Voor over 10 minuten voorspelt Zomerradar 91% kans op neerslag in Singapore. De lucht is bijna helemaal helder, wat je goed kunt zien bij een vrijwel volle maan. Wedden dat zomerradar er weer honderd procent naastzit en dat er over tien minuten nog steeds geen druppel neerslag valt?

Plaats een reactie