Sinds 1996 vlieg ik de hele wereld rond en heb Schiphol altijd ervaren als een drukke luchthaven met vaak lange rijen bij de paspoortcontrole naar de gaten en soms chaotische drukte bij de incheckbalies.
De afgelopen twee jaar ben ik vanwege verschillende redenen zelden nog vanaf Amsterdam vertrokken maar heb ik vooral de luchthavens van Düsseldorf en Brussel gebruikt. De laatste vlucht vanaf Schiphol was alweer in augustus vorig jaar, naar Singapore net als afgelopen zaterdag. Het was net voor de crisis en het vliegveld was levendig als altijd en het vliegtuig zat zo goed als vol.
Nu is het juni 2009 en lees je veel over de daling van het aantal vliegpassagiers wereldwijd en vooral de schade die Schiphol opgelopen had door de vliegtax.
Gisteren zag ik de gevolgen zelf. Rust bij de incheckbalies, nog rustiger bij de self service checkin en slechts enkele tientallen mensen op het panoramaterras waar het normaal gesproken veel drukker was op een zonnige dag.
Bij de paspoortcontrole stond géén rij en zelfs het vliegtuig zit maar voor driekwart vol. Gewoon een rare gewaarwording na jarenlange groei in de luchtvaart.


Volgende maand zal het dankzij vakantiegangers wel weer drukker zijn, maar ik vraag me af of het massale zakenreizen op korte termijn weer het niveau van een jaar geleden haalt. Tot die tijd zal het op Schiphol niet vaak meer echt druk zijn.