Volgens de New York Times vreest de toeristische sector in Griekenland voor een slecht seizoen, nu de boekingen voor de zomer van 2009 volgens dit artikel maar liefst 15 tot 20 procent lager liggen dan vorig jaar. De boekingen op Kreta zouden maar liefst 24% achter liggen op vorig jaar volgens een Kreta blog.
Of het allemaal zo dramatisch is als men gemeld wordt is nog lastig in te schatten. De verwachtingen zijn dat veel Nederlanders wachten tot vlak voor vertrek met boeken. Niet alleen het hopen op een goedkopere lastminute vakantie maar vooral het zeker weten dat men de betreffende vakantie kan betalen is een reden voor Nederlandse toeristen om een afwachtende houding aan te nemen.


Niet alleen Griekenland
Het is niet alleen Griekenland dat een aanzienlijk lagere hoeveelheid boekingen registreert. Ook andere vliegbestemmingen voelen een vergelijkbare trend. Het grote probleem voor een land als Griekenland is dat voor bijna een vijfde deel van het totale inkomen afhankelijk is van het toerisme. Een daling in het aantal toeristen wordt zowel financieel als in de werkloosheidscijfers flink gevoeld. Voor populaire vakantie-eilanden zoals Corfu, Samos en Rhodos komen de klappen nog veel harder aan omdat men daar relatief gezien nog afhankelijker is van het toerisme.
Referentiekader
In heel veel berichten over het aantal boekingen wordt het jaar 2008 als referentiekader gebruikt, wat niet helemaal terecht is. Voor landen zoals Griekenland was 2008 een succesvol jaar met een groeiend aantal toeristen ten opzichte van de jaren daarvoor. Als je een minder goed jaar met een topjaar vergelijkt dan lijken de statistieken altijd veel minder rooskleurig dan dat ze in werkelijkheid zijn. Worden de huidige boekingen afgezet tegen het gemiddelde aantal boekingen over de afgelopen 10 jaar dan is er vrijwel geen sprake van een daling. Voordat men gaat panikeren moet men eerst eens tevreden zijn met alle mensen die kennelijk wél boeken en hopen op een inhaalslag tijdens het lastminuteseizoen.
Ik ben nog steeds niet pessimistisch en als ik kijk naar mijn persoonlijke leefomgeving zie ik weinig daling in het aantal vakanties dat geboekt wordt maar wel een verschuiving in het moment waarop geboekt wordt.
De toekomst zal het leren.