Deze ochtend omstreeks 6u is een grote mus gecrasht in de betonnen luifel van het warenhuis Inno op de Antwerpse Meir, ter hoogte van de Otto Veniusstraat. Politie en hulpdiensten waren snel te plaatse. Het ongeval veroorzaakte veel materiële schade en ook de toestand van de mus is kritiek. Specialisten en medische experts onderzoeken de oorzaak van het ongeval en buigen zich momenteel over de medische toestand van de reuzenvogel. Een eerste onderzoek wijst uit dat het wellicht een unieke reuzenvariant van de klassieke huismus (passer domesticus) betreft.


De actie “pechvogel” kadert in het project KALENDER, van Toneelhuismaker Benjamin Verdonck. Vrijdag de 13de wordt traditioneel geassocieerd met ongeluk en mislukking. De ongelukkig gecrashte mus speelt in op dit bijgeloof. In de ‘stadschoreografie’ rond het tragische ongeval, gaat men, zoals het spreekwoord zegt, zich letterlijk ‘druk maken om een dode mus’. Voor KALENDER is de pechvogel een uitbeelding van de angst en het ongemak in de maatschappij. Een kleinigheid is voldoende om onrust en spanning te veroorzaken.
KALENDER loopt van 3 januari 2009 tot 2 januari 2010 in Antwerpen en bestaat uit een honderdtal, hoofdzakelijk onaangekondigde acties in de publieke ruimte. De KALENDER-acties worden geënt op feestdagen, naamdagen, gedenkdagen, op herinneringen aan kleine en grote gebeurtenissen, individuele en collectieve rampen.
KALENDER is ook een onderzoek naar de manier waarop stadsmythes, ‘urban legends’, gecreëerd kunnen worden. Het netwerk van geruchten dat op gang is gezet, met eerdere acties als de dans in de stadsfeestzaal en de witte billboards aan Berchem Station, wordt voortgezet.
Volg het KALENDER-project op www.kalender09.be of via Facebook.