Volgens een bericht op nu.nl valt Amsterdam in een diep gat, de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 42 procent minder japanners naar onze hoofdstad gekomen in vergelijking met de eerste twee maanden van vorig jaar. Het aantal Amerikanen liep met 35 procent terug over dezelfde periode. Het centraal bureau voor de statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat er in januari 2008 bijna 68.000 Amerikanen een vakantie bezoek brachten aan Nederland. Het over grote deel zal via Schiphol aankomen en dus één of meerdere nachten in Amsterdam en omgeving doorbrengen.


Een kleine rekensom leert mij dat er dus een kleine 23.000 minder Amerikanen per maand naar Nederland komen, dat komt dus op een kleine 275.000 reizigers die waarschijnlijk thuis in Amerika blijven of misschien wel een ander Europese bestemming gaan bezoeken. Dat er minder amerikanen komen zal voor een groot deel wel met de krediet crisis te maken hebben maar laten we de vliegtax ook niet uitvlakken.
12 Miljoen
Dat is het bedrag in Euro’s wat Wouter “vliegtax” Bos alleen al misloopt aan de Amerikanen die dit jaar niet komen, maar volgens mij maken die bedragen tegenwoordig geen indruk meer op onze minister van financiën.
Maar besef goed dat deze getallen alleen gebaseerd zijn op de Amerikanen die niet komen (en dus ook niet gaan) reken dit door naar alle wereld reizigers en de 300 miljoen die Wouter dacht binnen te halen valt volledig weg.
Dus alweer een reden om die vliegtax met onmiddellijke ingang in te trekken en die 90 euro die ik onlangs betaalde voor 2 tickets per direct terug te storten op mijn bankrekening 🙂