Door de daling van de koers van het Britse pond ten opzichte van de euro wordt er veel gespeculeerd over de invloed hiervan op het toerisme in Europa omdat een aantal landen voor een redelijk deel afhankelijk zijn van Britse toeristen. Na een dieptepunt van iets meer dan 1,02 euro voor een pond een week geleden staat de pond nu inmiddels alweer iets hoger op zo’n 1,08 euro. Dat is nog steeds een heel stuk onder de koersen van een paar maanden geleden.
Bestemmingen als Kreta en Spanje worden veel genoemd als het gaat om de negatieve gevolgen van de zwakkere pond. Wat ik ergens zelden lees is de invloed die het zal hebben voor Cyprus.


De Republiek Cyprus is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme en laat nou de meeste toeristen (ongeveer 60%) uit het Verenigd Koninkrijk komen. Een daling van een derde in het aantal Britse toeristen betekent een daling van 20% op het totaal aantal overnachtingen op Cyprus.
Het wegblijven van Engelsen op Cyprus in combinatie met de afwachtende houding van de toeristen uit Nederland, België en Duitsland zal er zonder enige twijfel voor zorgen dat vakanties naar Cyprus deze zomer redelijk veel voor zullen komen tussen de last minute aanbiedingen.
Wie Spanje en Griekenland inmiddels wel gezien heeft en eens iets anders wil moet zeker Cyprus overwegen. Paphos is een leuke toeristische plaats waar voor jong en oud wat te beleven is. Voor de stappers onder ons is Ayia Napa een topbestemming. Mijn persoonlijke favoriet is Limassol vanwege de centrale ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden.