Afgelopen maandag was het orkaanseizoen 2008 in Amerika en het Caribische gebied officieel ten einde. De orkaanactiviteit aan beide kusten is tot het nulpunt gedaald dus de inwoners van Amerika, Mexico en de Caribische eilanden kunnen weer opgelucht ademhalen. Vooral de eilanden in Carbisch gebied hebben het dit seizoen zwaar te verduren gehad. Amerika heeft zelfs een record aan orkanen gehad, maar liefst zes opeenvolgende stormen en orkanen, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna en Ike, bereikten het vasteland van de VS.


Vijf hurricanes tussen juli en november groeiden uit tot een zware hurricane van klasse 3 of hoger met gemiddelde windsnelheden van meer dan 176 km/uur. Cuba kreeg drie zware hurricanes te verwerken, Gustav, Ike en Paloma. Midden september trok Ike met windsnelheden van 165 km/uur dwars over het eiland en liet de hurricane en spoor van vernieling achter in Havana.
Zeer actief seizoen
Door de Amerikaanse weervoorspellers van het NOAA Climate Prediction Center werd er een bovengemiddeld hurricane-seizoen verwacht. Uiteindelijk is het seizoen nog actiever geworden en zijn er in totaal 16 tropische stormen of orkanen ontstaan.
Overzicht orkanen
Op http://www.palmbeachpost.com/storm/content/storm/slideshows/graphics/storms08.html kun je op prachtige wijze zien hoe en wanneer en waar de orkanen overgetrokken zijn, met welke snelheden en de geschatte schade per orkaan.