Naar de zon met Kerst

In Nederland zullen de temperaturen met de Kerstdagen richting het vriespunt gaan en wordt het na Kerstmis alleen nog maar kouder volgens de weerkundigen. Wie meer zin heeft in zonnig zwemweer met zomerse of tropische temperaturen moet Europa uitvluchten deze week. De Canarische Eilanden krijgen het warmste weer van Europa, hoewel temperaturen van maximaal ongeveer 20 graden en de kans op neerslag en mist op redelijk wat locaties geen ideaal bikiniweer voorspellen.
Ik ben in de weersverwachtingen van deze week gedoken en hebben een aantal bestemmingen gevonden waar voor deze week lekker weer voorspeld wordt.


Winterzon in Afrika
Wie wil genieten van warm Kerstweer moet minimaal 4,5 uur in het vliegtuig zitten deze week. De dichtsbijzijnde aangename bestemming is Egypte, waar het op populaire bestemmingen zoals Hurghada zo’n 22-23 graden wordt met een uitbundig zonnetje. Iets zuidelijker ligt het voor velen onbekende Djibouti waar het ook zeer zonnig zal zijn en de temperatuur oploopt tot tegen de dertig graden.
Aan de westkust van Afrika wordt het nog warmer. Voor de populaire winterzonbestemming Gambia wordt maar liefst 34 tot 36 graden voorspeld met overwegend zonnig weer. Hier zal het wel aanzienlijk klammer aanvoelen dan in het noorden van Afrika.
Vanwege de zomer op het zuidelijk halfrond is Zuid-Afrika nu ook een uitstekende zonbestemming. Zo heeft Kaapstad deze week zonnig weer met aangename temperaturen van zo’n 24-25 graden.
Voor prachtige tropische stranden moet je deze week vooral op Mauritius zijn. Op de meeste plekken van deze dropombestemming wordt weinig tot geen neerslag berekend voor deze week en bij temperaturen overdag van 28 tot 31 graden is het warm genoeg. Een onweersbuitje kan lokaal voorkomen, waardoor het vrij benauwd kan worden.
Het Caribisch gebied
Het orkaanseizeon is over in het Caribisch gebied en op veel plekken is er stabiel zomerweer. Voor de Benedenwindse eilanden waar onder andere Aruba toe behoort is er voor deze week wat onbestendig weer voorspeld met kans op regen en onweer.
Aangenaam is het deze week bijvoorbeeld op het prachtige eiland Cuba, waar badplaats Varadero mag rekenen op overwegend zonnig weer met af en toe wat wolken en temperaturen van zo’n 27 graden overdag. ’s Avonds kan het door een verkoelende wind wat frisser aanvoelen waardoor je iest van een vest of een trui mee moet nemen als je buiten wilt zitten.
Ook nog zeer aangenaam is het in Mexico. Badplaats Cancun ip het schiereiland Yucatan mag rekenen op 28 graden bij zonnig weer met kans op een buitje en het langs de westkust gelegen bij de Amerikaanse jetset populaire Cabo San Lucas krijgt zonnig weer met 28/29 graden. De meeste plekken op Jamaica zijn ook zonnig met kans op een buitje. Met zo’n 26/27 graden is het hier goed uit te houden tijdens de Kerstbrunch.
Midden-Amerika
Een tip voor wie naar Midden-Amerika wil en Costa Rica al gezien heeft: Panama. Voor de hoofdstad Panama wordt weinig neerslag berekend deze week en lopen de thermometers overdag op tot maar liefst 34 graden.
Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika is het zomer en dat is te merken ook. Warm weer met op veel plekken zon is wat je hier veel tegenkomt. In Brazilië zijn er veel plaatsen met aangenaam weer en voor wie eens wat anders wil is Uruguay misschien eens een leuke aanrader. De luxe badplaats Punte del Este krijgt te maken met zon en 28-29 graden. Uit ervaring weet ik dat het met zulke omstandigheden een heerlijke bestemming is.
Midden Oosten
Erg duur rond de feestdagen maar zeker deze week echt de moeite waard is Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Voor de Kerstdagen wordt zonnig weer voorspeld met temperaturen overdag van ongeveer 26 graden. Ideale omstandigheden om deze prachtige stad te ontdekken en te zwemmen langs Jumairah Beach.
Verre Oosten
Wie deze week naar Azië wil gaan treft het niet echt. De meeste populaire winterzonbestemmingen in Azië krijgen te maken met neerslag en een redelijke kans op vrij grijze dagen. Er zullen ongetwijfeld plekken zijn waar het wel lekker weer wordt, maar ik heb er zo snel geen kunnen vinden op basis van de weersvoorspellingen die nu afgegegeven worden.
Australië
Ook in Australië begint de zomer en beginnen de temperaturen al flink op te lopen. Voor het noorden gaat dat helaas regelmatig gepaard met regen, in het zuiden is het deze weeek echter hoofdzakelijk zonnig weer met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. In Sydney wordt het mogelijk een fractie koeler.
In het binnenland kunnen de thermometers oplopen tot ruim boven de 35 graden. Voor Palm Springs wordt voor overmorgen zelfs 40 graden voorspeld.
Meer winterzon bestemmingen
Op winterzon.net staat een overzicht van winterzonbestemmingen. Op basis van langjarige klimaatgegevens kun je hier zien welke zonbestemmingen aangenaam kunnen zijn in de wintermaanden.

Plaats een reactie