Dat het de laatste dagen erg onrustig is in Griekenland zal niemand ontgaan zijn. Het doodschieten van een 15-jarige jongen door de Griekse politie zou de oorzaak zijn van de rellen. Wat nu toch echt steeds meer duidelijk wordt is dat het de algemene onvrede die leeft onder het Griekse volk nu naar buiten komt. Onvrede over de politiek en de economische malaise. Volgens mij heeft het toerisme deels te maken met de onrustige sfeer die nu heerst in Griekenland. Door de opkomst van het all-inclusive toerisme en de alsmaar duurder wordende vliegtickets de afgelopen twee jaar hebben de lokale Griekse ondernemers steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden.


Toeristen die naar de Griekse eilanden komen doen dat steeds meer via de grote reisorganisaties, die het harde werken van Griekse hoteluitbaters belonen met vaste contracten tegen zeer lage tarieven omdat ze ook de kamers in rustige periodes afnemen. Vaak is de keuze die men moet maken er eentje tussen twee slechte opties: een wurgcontract met een grote organisatie of maar wachten of je in het seizoen weer voldoende gasten hebt om je toko rendabel draaiende te houden.
Het verbaast me daarom ook niet dat de rellen snel uitbreidden naar vakantie-eilanden zoals Rhodos, Kreta en Corfu. De onvrede borrelt ook daar onder de bevolking die economisch voor ene groot deel afhankelijk is van de vliegtuigladingen vol toeristen. Dat Henk en Thea in de all-inclusive vreetschuur hun “romantische Griekse etentjes” hebben in plaats van in de taverna van Yiannis is iets wat zeker in deze economisch instabiele tijden zich gaat wreken.