Het lijkt erop dat de strijd om de zomerboekingen voor 2009 al vroeg losbarst. Een aantal luchtvaartmaatschappijen zoals JetAir en Air Berlin hebben al zomervluchten in hun programma staan. Uit een interne e-mail van Sunweb blijkt dat hun aanbod voor de zomer van 2009 aanstaande maandag al deels online gaat en dat op 1 december uiteindelijk het complete aanbod beschikbaar en boekbaar zou moeten zijn.
Zeker nu de economische situatie een terughoudendheid bij toeristen om te boeken lijkt te veroorzaken, is het zaak voor de reisaanbieders om zo snel mogelijk een zo groot mogelijk deel van de pakketreizen tegen de gangbare prijzen te verkopen.


Het doel van iedere reisorgansiatie is om elke reis die ingekocht is uiteindelijk tegen de standaardprijs te verkopen. Hoe meer er uiteindelijk via last minute aanbiedingen “gedumpt” moet worden, des te harder drukt dat op de uiteindelijke winst.
Ook voor de cashflow binnen de organisaties is het belangrijk om veel vroegboekers te hebben.Als je voor een groot deel afhankelijk wordt van de late beslissers dan kan dat de financiële positie van een bedrijf in gevaar brengen.
Slim dus van Sunweb om zo snel mogelijk de groep consumenten die al wel vroeg een vakantie naar populaire bestemmingen zoals Kreta, Tenerife, Zakynthos of Ibiza wil boeken zo snel mogelijk binnen te halen.