‘Van Gogh & Monticelli’ in Marseille

In Marseille vindt van 16 september 2008 (vandaag) t/m 11 januari 2009 in het Centre de la Vieille Charité de tentoonstelling ‘Van Gogh & Monticelli’ plaats. Deze expositie biedt een boeiende kijk op het werk van twee beroemde schilders. De zestig tentoongestelde werken, waarvan bijna twintig van Vincent van Gogh, laten zien hoe het late werk van Monticelli één van de beroemdste schilders ter wereld heeft beïnvloed.
Van Gogh bracht zijn laatste twee levensjaren door in de Provence. In 1888 vestigde hij zich in Arles, in 1890 overleed hij in Auvers-sur-Oise. De Provence vormde de inspiratiebron voor meer dan 200 werken. Het platteland, de bloemenweiden, het kleurenpalet en het heldere licht van de streek voedden de rijke verbeelding van de kunstenaar.

Het was ooit Van Gogh’s vurige wens om tijdens zijn verblijf in het Franse zuiden in Marseille ook de schilder Adolphe Monticelli op te zoeken, in wie hij een ‘leermeester’ zag. Maar Monticelli stierf voordat ze elkaar konden ontmoeten.
Nog altijd wordt de herinnering aan Van Gogh overal in de Provence levend gehouden. Je komt de schilder bij allerlei activiteiten en evenementen tegen. Variërend van een audiovisueel spektakel in Les Baux-de-Provence tot themawandelingen en rondleidingen in Arles en St-Rémy-de-Provence.
De tentoonstelling is voor de geïnteresseerde toerist een mooie aanleiding om Marseille te (her)ontdekken. De oudste stad van Frankrijk telt meer dan twintig musea, van wie vele bijzonder bezienswaardig.
Bovendien is Marseille kandidaat om culturele hoofdstad van Europa te worden in 2013. De stad ondergaat momenteel een indrukwekkende facelift met het project Euroméditerranée.

Plaats een reactie