Ik las in een topic op het Kreta prikbord dat het zwerfvuil vooral van toeristen afkomstig is en dat de Grieken er geen schuld aan hebben. Is dat ook zo?
feit: in de buurt van Heraklion heb ik zowat complete inboedels langs de kant van de weg zien liggen…van toeristen?
schuld: zelfs al zou al het zwerfafval van toeristen afkomstig zijn, kun je dan de schuld ook helemaal op toeristen afschuiven? Ik was 2 weken geleden in Singapore en daar zie je vrijwel geen zwerfvuil. Dat terwijl er bevolkingsgroepen wonen die in hun oorspronkelijke landen (vooral China en India) minder zorgvuldig met afval omgaan.


Dit komt vooral door het beleid van de overheid. Die voeden burgers en toeristen op door ervoor te zorgen dat de straten zo schoon mogelijk zijn (afval nodigt uit tot meer afval), er voldoende afvalbakken zijn (gemak) en legt hoge boetes op bij het weggooien van afval op straat. Dat dit beleid zijn vruchten afwerpt heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen.
Als de overheid geen beleidsplan heeft ten aanzien van zwerfvuil dan zal er niet veel gebeuren. Veel mensen houden pas rekening met anderen of met hun omgeving op het moment dat er consequenties aan verbonden zijn als ze dat niet doen. In ieder geval een deel van de toeristen moet helaas opgevoed worden en daar ligt een taak van de overheid. Die overheid bestaat volgens mij uit Grieken, dus die zijn door het niet ingrijpen minimaal net zo verantwoordelijk als de toeristen.