Een jaar na de start van Meteoalarm.eu gaan meer landen uit Oost-Europa zich aansluiten. De komende maanden wordt het aantal landen uitgebreid tot bijna 30 en biedt de site ook weerinformatie van Estland, Letland, Litouwen, Polen, Kroatië, Roemenië en Slovenië.
Tsjechië en Slowakije sloten zich eerder dit jaar al aan. Het weer voor Polen, afkomstig van de Nationale Weerdienst IMGW is vanaf 1 april te vinden op Meteoalarm. Het Poolse KNMI geeft waarschuwingen uit voor 16 regio’s in het land voor overvloedige regen, onweer, sneeuw en gladheid, mist en extreme temperaturen zowel uitzonderlijke kou als warmte.


Het aantal bezoekers in het eerste jaar van Meteoalarm, de website voor het weer in Europa, heeft de verwachtingen ruim overtroffen. Sinds de start op 23 maart 2007 kreeg de site bijna 3 miljoen unieke bezoekers, die goed waren voor zo’n 500 miljoen hits.
Dagelijks weten tussen de 10.000 en 35.000 bezoekers de site te vinden. Vooral op dagen met extreem weer in grote delen van Europa is de belangstelling groot. Topdag in 2007 was 9 november met alleen al die dag 60.000 bezoekers. De 8 en 9e november samen leverden 115.000 bezoekers op. De 23e juli, toen Engeland getroffen werd door hevige regen en overstromingen, Zuid-Europa te maken had met hitte en waarschuwingen uitstonden voor hevig onweer, leverde Meteoalarm bijna.40.000 bezoekers op. De 23e maart, de Wereld Meteorologische Dag, toen Meteoalarm werd gelanceerd, was de topper van het jaar met bijna 100.000 bezoekers. De eerste maand leverde de site ruim 30.000 unieke bezoekers op, een aantal dat ook in de wisselvallige julimaand vrijwel werd bereikt. Het jaar 2008 is voor Meteoalarm goed begonnen met alleen al op 3 januari, toen de winter toesloeg in Europa, dik 60.000 bezoekers.
Meteoalarm waarschuwt Europa voor extreem weer
Meteoalarm is de officiële site die u op de hoogte houdt van gevaarlijk en extreem weer in Europa. De site is een initiatief van Eumetnet, het netwerk van publieke Europese weerdiensten aangesloten bij de Wereld Meteorologische Organisatie.
Wat biedt meteoalarm.eu?
In één oogopslag is te zien waar de officiële weerdiensten van de meeste landen in Europa de komende 24 tot 48 uur een weertype verwachten dat gevaar oplevert. Waar je ook bent en welke taal je spreekt: pictogrammen maken je onmiddellijk duidelijk om welk gevaar het gaat met daarachter een link naar de uitstaande waarschuwingen. Denk maar aan overvloedige regen, overstromingen, lawines, een sneeuwstorm, extreme kou, hoogwater, hevig onweer, hittegolven, bosbranden of mist.
De omschrijvingen en de toelichting kunnen in verschillende talen worden gekozen. Op de website krijgt elk land de kleur die bij de waarschuwingfase past: rood voor zeer gevaarlijk waarbij rekening moet worden gehouden met uitzonderlijke maatregelen, oranje voor uitzonderlijk dat risico’s oplevert en geel voor potentieel gevaar, waarbij oplettendheid is gewenst. Kleurt het land groen dan is er wat het weer betreft geen vuiltje aan de lucht. Deze kleuren worden internationaal gebruikt voor gevaarlijk weer. Speciaal voor kleurenblinden is de site uitgerust met een greyscale map die de gekleurde weerkaart opmzet in grijstinten. Via een link vanuit de logo’s s van de deelnemende landen kom je op de websites van de nationale meteorologische diensten met uitgebreidere meer regionale informatie.
Voor wie is meteoalarm.eu?
Meteoalarm gaat over het weer in Europa maar iedereen in de wereld die in Europa op reis gaat kan er bij de reisplanning gebruik van maken. Behalve vakantiegangers, reisorganisaties en zakenmensen zijn natuurlijk ook hulporganisaties, reddingswerkers en vrachtwagenchauffeurs bij extreem weer benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Weerpresentatoren kunnen de gekleurde Europakaart meenemen in hun presentaties op TV om te laten zien waar extreem weer wordt verwacht.
Grijstinten voor kleurenblinden
Vanuit Nederland kwamen enthousiaste reacties van kleurenblinden. Volgens de woordvoerder van Blind Color, een organisatie die zich inzet voor mensen die kleurenblind zijn, is de “greyscale map” waarmee de gekleurde weerkaart van Europa wordt omgezet in grijstinten uitgerust, een heel bruikbaar alternatief voor kleuren.
Waarom meteoalarm.eu?
De verandering van het klimaat en de grotere kwetsbaarheid van de samenleving leiden de laatste jaren steeds vaker tot slachtoffers, schade en gevaar. Keer op keer leiden stormen, overstromingen of lawines ergens in Europa tot een ramp, terwijl hittegolven de laatste jaren aan vele duizenden mensen het leven kosten. Juist bij extreem weer komt er op aan zo adequaat mogelijk geïnformeerd te worden. Meteoalarm.eu is hét nieuwe platform voor de weersomstandigheden overal in Europa.
Onderstaande landen werken mee of komen er binnenkort* bij
België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland*, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië*, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië*, Slovenië*, Slowakije, Tsjechië, Spanje, Zweden, Zwitserland.
Bron: KNMI