Nederlanders die de kerstdagen buiten de deur doorbrengen moeten vrijdag en zaterdag vooral op de buitenlandse snelwegen rekening houden met files, waarschuwt de ANWB. Volgens de toeristenbond valt het op de Nederlandse wegen mee met de drukte.
In de kerstvakantie gaan 700.000 Nederlanders er voor een paar dagen tussen uit. Door de langere vakantieperiode -veel mensen zijn minimaal vijf dagen vrij- zullen meer vakanties naar het buitenland ondernomen worden. Populairste vakantieland is Duitsland, gevolgd door Belgie en Oostenrijk.


Nederland
In Nederland zal de drukte erg meevallen, omdat het woon-werkverkeer op vrijdag 22 december heel bescheiden is. Veel mensen zijn dan al vrij. Tenzij er in de Ardennen sneeuw valt, blijft de drukte op de Belgische wegen ook binnen de perken.
Duitsland erg druk
Op de Duitse snelwegen is het een ander verhaal. Daar wordt het vrijdagmiddag 21 en zaterdag 22 december erg druk, vooral in het zuiden zal het vakantieverkeer rond München te maken krijgen met lange files.
Frankrijk
Ook op de Franse snelwegen is de kans op files groot, vooral op vrijdag 21 en zaterdag 22 december. Daar loopt het verkeer vooral vast rond Parijs en in de Franse Alpen.
Alpenlanden
De verkeersdrukte in Oostenrijk en Zwitserland concentreert zich op de toegangswegen naar de wintersportgebieden. In Zwitserland en Oostenrijk zijn respectievelijk de Gotthardtunnel op de A2 en de Tauerntunnel op de A10 de grootste knelpunten.
Bron: persbericht op TourPRess.nl