Hoe kun je een lagere Ecovliegtax of helemaal geen Ecovliegtax betalen na 1 juli 2008. Dat zijn interessante mogelijkheden om eens te bekijken. Agadir, Alanya,Madeira en de Canarische Eilanden liggen op meer dan 2500 kilometer van de Nederlandse luchthavens en vallen buiten de EU-definitie. Hiervoor geldt dus het hoge tarief van 45 Euro per persoon. Om de Ecovliegtax hier te kunnen ontwijken kun je zoeken naar vertrekken vanaf luchthavens in Belgie of Duitsland. Vanaf Brussel is er ook een groot aanbod naar deze vakantiebestemmingen, alleen hoef je hier geen Ecovliegbelasting te betalen. Voor een gezin met twee kinderen dus al een voordeel van 180 Euro. (4×45 Euro). Neckermann, Thomas Cook en Sunweb bieden vakanties vanaf luchthavens in Belgie aan.


Wil je naar Marrakech (Marokko) of Dalaman dan verschilt de hoogte van de Ecovliegtax per luchthaven in Nederland zelfs. Voor deze bestemmingen kun je het beste vanaf Eindhoven of Maastricht vliegen. Deze luchthavens liggen op minder dan 2500 kilometer vliegen van de vakantiebestemming. Vlieg je naar deze bestemmingen vanaf Schiphol of Eelde dan betaal je wel de hoge Ecovliegtax van 45 Euro per persoon.
Cyprus is een EU-lidstaat, maar ligt op meer dan 2500 kilometer van Nederland en dus een lage vliegtax (11,25 Euro). Zo ook alle vakantiebestemmingen in Griekenland, Italie, Portugal en Spanje