Als het goed is lanceert uitgever Wegener morgen de volgens eigen zeggen grootste reisportaal van Nederland. In wat voor opzicht dat ze de grootste zullen/willen zijn melden ze niet, dus ik vermoed dat dit niet meer dan loze woorden zijn.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Ilse netwerk dan denk ik dat het vrijwel onmogelijk is om de vakantie- en bestemmingsgerelateerde pagina’s binnen dit netwerk te overtreffen in aantal pagina’s, pageviews, unieke bezoekers en bereik in Nederland. Hoog van de toren blazen zal misschien indruk maken op de aandeelhouders van hun concern, maar ik denk dat de aanwezige publishers op internet geen natte bilnaad hebben van de aankondiging van Wegener.


Opvallend is dat na de Telegraaf en PCM (Volkskrant) nu ook Wegener zich stort op de reismarkt. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de offline advertentie-inkomsten steeds verder teruglopen en er een groter deel van het budget naar online marketing gaat, vooral in de reiswereld. Ik vraag me af in hoe verre de site invloed zal gaan hebben op de toeristische publicaties in hun kranten. Krijgen de abonnees een onafhankelijk dagblad of betalen ze voor reclame voor de commerciële Wegener-sites? De tijd zal het leren.
Zoover.nl
“Wegener is verder een samenwerking aangegaan met Zoover.nl, de grootste website op het gebied van vakantiebeoordelingen. De bezoekers van TravelTrack krijgen daarmee rechtstreeks toegang tot de nu ruim 400.000 beoordelingen van zo’n 95.000 accommodaties in de database van Zoover.” volgens het persbericht. Dan vraag je je toch af wat er zo uniek gaat worden aan de Wegener vakantiesite. Gegevens uit iemand anders z’n database halen is eenvoudiger dan zelf een goede database op te zetten.
Reisorganisaties
In dit persbericht staat “Wegener werkt voor de zoek- en boekfuncties op het nieuwe reisportaal samen met ‘meerdere bekende reisorganisaties’, allen aangesloten bij ANVR en SGR. “. Pffff…dat is uniek. Er zijn er al zoveel die dat doen, reisorganisaties werken met vrijwel iedereen samen die dat op commissiebasis wil doen.
Ik vraag me daarom af waarom de nieuwe Wegenersite wel uniek zou zijn. Morgen zullen we het weten. Dan zou de site waarvan de naam nu nog geheim gehouden wordt gelanceerd. Ik wacht vol spanning af….