Nog eventjes en dan verslaat internet de telefoon als belangrijkste middel om contact te houden met het thuisfront tijdens een vakantie.
De opkomst van wifi netwerken in hotels, restaurants en coffeeshops zorgt ervoor dat steeds meer toeristen via de laptop contact houden met familie, vrienden en kennissen thuis. E-mail is de populairste online methode, maar weblogs, vakantiefotosites, YouTube. MSN en VOIP groeien gestaag.


Dat is de uitkomst van een onderzoek gehouden door een groepje Startpaginabeheerders onder vakantiegangers op diverse bestemmingen.
Telefoneren
Bijna alle vakantiegangers (90,7%) hebben telefonisch contact net thuis. Daarvan doet 4/5 deel dat via de GSM, de rest maakt gebruik van telefooncellen of telefoonlijnen in de accommodatie. Het aantal telefoontjes dat per vakantie gepleegd wordt daalt wel snel. Was dat vorig jaar gemiddeld 5,6 telefoontjes per vakantie, dit jaar blijft de teller steken op slechts 3,9 telefoontjes per vakantie.
Mogelijk dat dit aantal stijgt als de providers inderdaad hun roaming tarieven gaan laten zakken (binnen de E.U. gaan de tarieven deze zomer omlaag).
Cybercafé
Steeds meer mensen maken gebruik van internetcafés. Een hogere penetratie, betere locaties, goedkopere en snellere verbindingen zorgen voor een groeiende populariteit. Ongeveer een kwart van de ondervraagde vakantiegangers liet weten tijdens hun vakantie een internetcafé of een internetvoorziening in de hotellobby te gebruiken.