Een ontwikkeling die mij opgevallen is de laatste tijd is de groei van het aantal laptops aan boord van vliegtuigen. Dankzij de scherpe veiligheidcontroles waarbij laptops uit de handbagage gehaald moeten worden kun je een redelijke inschatting maken van de hoeveel laptops aan boord. Een voorzichtige schatting op basis van wat ik zie op de luchthavens is dat gemiddeld een derde van de passagiers een laptop bij zicht heeft. Tien jaar geleden was dat slechts enkele procenten.


Laptops worden lichter, kunnen meer, hebben een langere batterijduur en zijn vooral een stuk goedkoper geworden. Met en laptop heb je op je vakantie meteen een multimediaspeler bij en kun je (indien je een internetverbinding hebt) vanaf je hotel of appartement foto’s doorsturen of je eigen weblog bijwerken. Het is dan ook niet meer nodig om naar een internetcafé te gaan om je e-mail te lezen en te verzenden.
Wifi hotspots
Ook het aantal wifi hotspots groeit gestaag. Steeds meer luchthavens, hotels, restaurants en andere publieke gebouwen bieden een draadloos netwerk waar gasten op in kunnen loggen. Het lijkt erop dat de prijs voor die dienst ook langzaam een neerwaartse trend aan het volgen is. Nog een paar jaar en je kunt aan boord van bijna elk vliegtuig online gaan met je eigen laptop of via een unit in je stoel. Het zal bijdragen aan een nog groter aantal laptops onder passagiers.