De ANWB waarschuwt voor veel files op woensdagmiddag 16 mei. Vanwege het lange Hemelvaartweekend gaan ruim 1,1 miljoen Nederlanders er voor een paar dagen tussenuit. Ruim 600.000 landgenoten blijven in Nederland. Circa 500.000 Nederlanders vertrekken naar het buitenland. Vooral België, Frankrijk en Duitsland zijn populaire bestemmingen. Daardoor is de avondspits van woensdag veel drukker dan normaal.


Hoogtepunt
In voorgaande jaren stond er op het hoogtepunt, rond half zes, ruim 300 km file. De toeristenbond verwacht veel vertraging op de wegen vanuit Amsterdam en Utrecht. Maar ook in het midden en zuiden van het land wordt het druk. Ook een rit naar de Friese meren en de Zeeuwse kust gaat woensdag niet zonder files. Pas tegen acht uur ‘s avonds zijn de meeste files opgelost.
Grote filekansen
De kans op file is het grootst op de:
– A1 Amsterdam-Hengelo
– A2 Amsterdam-Utrecht-Eindhoven-Maastricht
– A12 Den Haag-Utrecht-Arnhem
– A28 Utrecht-Zwolle
– N57 en N59 richting Zeeland
Dagrecreanten
Op Hemelvaartsdag, 17 mei wordt het opnieuw druk op de weg door dagrecreanten. Ook op zondag 20 mei ontstaan er in de middag en avond door terugkerend vakantieverkeer files. Vooral de files richting de Randstad op de A1, de A28 en vanuit Zeeland staan tot zondagavond laat, waarschuwt de ANWB.
Werkzaamheden
Bovendien zorgen werkzaamheden op het knooppunt Zaandam voor vertraging op de A7 en de A8. Er wordt gewerkt van woensdag 16 mei 20.00 uur tot maandag 21 mei 05.00 uur.
Buitenland
Ook in het buitenland zorgt Hemelvaart voor volle wegen. In België vooral richting de kust en de Ardennen. In Frankrijk staan het weekend zeker files in de Rhônevallei op de A6 en de A7. Files in Duitsland staan er vooral in het noorden bij Hamburg en Bremen en in het zuiden op de wegen naar en rond München.
Bron: TourPRess persberichten