Zoals velen die vaak reizen prefereer ik een gangpadstoel in de economyclass in vliegtuigen. Omdat businessclass vliegen binnen Europa te weinig toegevoegde waarde biedt ten opzichte van de meerprijs zit ik op kortere vluchten dan ook meestal in een gangpadstoel in de goedkope klasse.
Een enkele keer vraag ik om een plaats bij het raam. Dat is als ik vanwege de route, weersvooruitzichten en het moment van de dag verwacht mooie uitzichten te hebben die ik kan fotograferen. Waar ik echter altijd op let is dat ik een raamplaats aan de juiste kant biedt. Niets is irritanter dan een raamplaats waar de zon recht op staat. In dat geval kun je het schermpje dat voor het raam zit net zo goed naar beneden doen.


Je moet er dus rekening mee houden welke windrichting je opvliegt en waar de zon zich op dat moment van de dag bevindt ten opzichte van het vliegtuig. Een nachtvlucht van Dubai naar Amsterdam moet je niet aan de rechterkant zitten, want de zon komt dan ’s morgens in het oosten op en schijnt aan de rechterkant dan vrij fel de cabine in. De Cyprus Airways vlucht van Amsterdam naar Cyprus (altijd ’s middags) moet je ook niet rechts zitten, want dan staat de zon in het zuidwesten en je vliegt dan in zuidoostelijke richting.
Ben je geen held in topografie pak dan voor vertrek een atlas erbij (die heb je ongetwijfeld nog wel liggen uit je schooltijd). Onthoud dat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat en je kunt al vrij snel bepalen waar je het beste bij het raam kunt gaan zitten.