Het is op dit moment erg onrustig in Libanon. Afgelopen weekend begon het met gevechten tussen Libanese regeringstroepen en aanhangers van de radicale Palestijnse groepering Fatah al-Islam in de buurt van Tripoli in het noorden van het land. Gisteren heeft in de hoofdstad Beirut de tweede bomaanslag binnen één etmaal plaatsgevonden. De huidige geweldsgolf met inmiddels zo’n 80 doden is de ergste sinds het einde van de burgeroorlog die van 1975 tot 1990 plaatsvond.


Toen ik vorige maand in Libanon was kreeg ik de indruk dat het land met snelle passen vooruit ging. Overal zag en voelde je dat het land de sporen van oorlogen en conflicten aan het wegpoetsen was. Ik ben bang dat de huidige bomaanslagen en gevechten het imago van Libanon geen goed zullen doen en ervoor zal zorgen dat het weer op gang komen van het toerisme ernstig vertraagd zal worden.
Reisadvies
Het reisadvies voor Libanon is op de site van het Ministerie van Buitenlandse zaken nog niet aangepast. Vermoedelijk kijkt men eerst nog aan of dit incidenten zijn of dat het mogelijk het begin zal zijn van een golf van geweld waarbij ook reizigers gevaar lopen.
Niet-essentiële reizen naar Libanon werden al afgeraden door het ministerie. Reizen naar Zuid-Libanon wordt zelfs sterk afgeraden. Wie binnenkort naar Libanon af wil/moet reizen doet er verstandig aan om het actuele reisadvies te raadplegen voor vertrek.