Nu inmiddels bijna heel Nederland geen fotorolletjes meer koopt en met één of meerdere digitale camera’s op vakantie of reis gaat steekt er een nieuw fenomeen de kop op: foto’s die al zoekraken voordat ze ooit afgedrukt zijn.
De kans op diefstal of verlies van de digitale camera is ongeveer net zo groot als dat die kans is/was bij conventionele camera’s. De schade is echter vaak groter, omdat door de komst van steeds grotere geheugenkaarten vaak alle foto’s op één kaart staan en die zit dan vrijwel altijd in de camera die ineens foetsie is.
Hier volgen een aantal tips om te voorkomen dat je (bijna) alle foto´s kwijtraakt door vermissing, diefstal of een mankement.


Laptop
Steeds meer reizigers hebben naast een digitale camera ook een laptop bij. Waarom dan niet tijdens de vakantie van tijd tot tijd foto´s op je laptop overbrengen? Op die manier heb je een back-up van je foto´s en kun je ze bij aankomst thuis meteen laten zien vanaf je laptop aan de thuisblijvers.
Als je de foto´s na het overzetten niet op de geheugenkaart(en) wilt laten staan, dan is het raadzaam om via een laptop een back-up te maken op CD of DVD (vrijwel elke moderne laptop is voorzien van een brander).
Internet
Er zijn steeds meer sites waar je complete foto-albums online kunt aanmaken en kunt vullen met foto´s. Een goed voorbeeld hiervan is MijnAlbum.nl. Er is wel een redelijk snelle verbinding voor nodig en een kaartlezer in het internetcafé of via een andere internetverbinding. Bijkomend voordeel is dat je familie en vrienden al mee kunt laten genieten terwijl jij nog op vakantie bent!
Gebruik meerdere geheugenkaarten
Indien je bovengenoemde mogelijkheden niet hebt, dan is het raadzaam om met meerdere geheugenkaarten te werken. Als je 3 of 4 kaarten door elkaar gebruikt (niet na elkaar), dan heb je in ieder geval nog een goed beeldverslag als één kaart kapot gaat of kwijtraakt. Om diefstal of verlies te voorkomen moet je ze uiteraard niet op dezelfde plek bewaren.
Meer over vakantiefoto´s?
Op vakantiefoto.startpagina.nl vind je nog meer links over en naar vakantiefoto´s en over mogelijkheden om ze online op te slaan.