D-reizen introduceert samen met Unigarant een nieuwe verzekering die reizigers de mogelijkheid biedt om hun buitenlandse reis bij dreigend gevaar, zoals terroristische aanslagen, natuurrampen of epidemieën, gratis om te boeken naar een andere vakantiebestemming. D-reizen verkoopt het nieuwe product vanaf zaterdag 16 december.
De verzekering kan ook worden aangesproken, indien de infrastructuur op de beoogde bestemming zodanig is aangetast, dat de reis niet kan worden gemaakt. De premie van de nieuwe verzekering, die vanaf zaterdag via D-reizen.nl en bij de winkels van D-reizen kan worden afgesloten, bedraagt € 4 per persoon per boeking.


De verzekering is af te sluiten tot zeven dagen na het boeken van de reis. Verzekeraar Unigarant verwacht dat in de toekomst meer reisorganisaties de verzekering in hun pakket zullen opnemen.
Initiatief
Volgens D-reizen is het initiatief voor de nieuwe verzekering genomen, nadat afgelopen jaar vakantiegangers meerdere malen werden opgeschrikt door vervelende gebeurtenissen op hun buitenlandse vakantiebestemmingen.
Bomaanslagen
‘Denk bijvoorbeeld aan de bomaanslagen in Turkije afgelopen zomer. Vakantiegangers die juist die plaats als vakantiebestemming hadden geboekt, waren daar soms niet gelukkig mee, maar konden niet kiezen voor een andere vakantiebestemming’, aldus de touroperator.
Vakantievreugde
Met de ‘Omboekverzekering’ komt daar nu verandering in. Klanten kunnen zonder problemen omboeken naar een andere bestemming, als de eerder geboekte buitenlandse bestemming na een schadegebeurtenis – zoals een natuurramp, terroristische aanslag of epidemie – als dreigend wordt ervaren en er geen vakantievreugde is.
Zij kunnen dan een andere bestemming kiezen waar zij wel heen willen. Vanaf twee weken voor vertrek mag de klant zijn vakantiebestemming omboeken, indien hiervoor bij de gekozen bestemming aanleiding is.
Genieten voorop
Directeur D-reizen W. van den Hoogen: “Voor ons staat voorop dat onze klanten genieten van hun vakantie. Als mensen vooraf al een vervelend gevoel hebben bij de bestemming die zij geboekt hebben, is dat duidelijk niet het geval. Voor 4 euro p.p. per boeking bepalen klanten zélf wat ze doen als een plaats bijvoorbeeld door een bosbrand of terroristische aanslag wordt getroffen. Tot op heden konden klanten alleen annuleren of omboeken als er sprake was van een calamiteit.”
Oplossing
Indien het Calamiteitenfonds het voorval niet ervaart als een situatie die voor uitkering vatbaar is en er daardoor geen negatief reisadvies komt, is deze verzekering dé oplossing voor de consument. Indien de klant wegens aanslagen, natuurrampen of epidemieën al op voorhand een verpest vakantiegevoel heeft, kan hij binnen 14 dagen voor vertrek de vakantie omboeken.
Calamiteit
Verzekeraar Unigarant vraagt de klant zonodig wel een recente publicatie te overleggen waaruit blijkt dat een calamiteit de reden is voor de wens om van bestemming te veranderen. Zo wordt voorkomen dat mensen misbruik maken van de verzekering omdat ze bijvoorbeeld opeens geen zin hebben of omdat de relatie is stuk gelopen. Bovendien is er een eigen risico van € 50. Het is niet mogelijk om op basis van deze verzekering de reis te annuleren.
Buitenlandse vakanties
De verzekering kan alleen afgesloten worden voor buitenlandse vakanties. Omboeken naar een Nederlandse vakantiebestemming is mogelijk. Indien de reissom na de overboeking hoger is, betaalt de klant zelf de meerprijs.
Bron: TourPRess persberichten
Mooi nieuws voor Griekenland?
Een aantal Griekse startpaginadochters zoals Kreta, Rhodos, Corfu en Kos zien na een aanslag in Turkije of Egypte het bezoek op hun pagina’s meestal direct stijgen. Mensen willen vaak omboeken naar bijvoorbeeld een vakantie op Kreta, maar zitten vast aan hun geboekte vakantie omdat er geen negatief reisadvies afgegeven wordt. De kans is groot dat een dergelijke verzekering mee zal werken in een voortzetting van de huidige stijging in het aantal toeristen naar Griekenland.
Ook relatief veilige bestemmingen zoals Cyprus, Malta, Canarische Eilanden en Mexico profiteren vaak van calamiteiten die zich in andere vakantielanden voordoen.