Zoals elk jaar zo tegen de feestdagen begint de vuurwerkverkoop in België goed op gang te komen. Niet alleen Belgen beginnen in te kopen, maar vooral Nederlanders weten de weg naar het vuurwerk in België goed te vinden.
Veel winkels richten zich zelfs op de Hollanders en zitten vlak bij de grens en zijn vaak alleen maar open vanaf half november tot en met oudjaarsdag, zoals deze winkel (zie foto) die zich in Essen (provincie Antwerpen) op een paar honderd meter van de grens bevindt


Waar sommige naïeve Nederlandse kopers geen rekening mee houden is dat het Belgische vuurwerk vaak aanzienlijk zwaarder is dan wat in Nederland toegestaan is (hogere hoeveelheid kruit) en dat het invoeren, verhandelen of bezitten van dit vuurwerk uit België verboden is.
De Nederlandse politie controleert in november en december dan ook regelmatig bij de grensovergangen tussen België en Nederland op het invoeren/meenemen van illegaal vuurwerk.
Op de snelweg routes AntwerpenRoosendaal en AntwerpenBreda is het regelmatig raak en worden er tijdens grootscheepse controles grote hoeveelheden vuurwerk door de politie in beslag genomen. Buitenweggetjes zijn meestal ook geen optie, want ook daar worden steekproefsgewijs regelmatig controles uitgevoerd.
De regels in Nederland zijn er niet voor niets…wees verstandig en koop je (goedgekeurd) vuurwerk gewoon in de laatste dagen van december in Nederland via de officiële kanalen.