Het hurricane-seizoen is inmiddels in volle gang, maar volgens de Colorado State University wordt de activiteit minder dan vorig jaar.
“Klimaatagentschap VS verwacht minder druk orkanenseizoen”, berichtte het ANP. Dat meldde de Amerikaanse NOAA op 22 mei 2006 maar de kop boven hun bericht luidde “NOAA predicts very active 2006 North Atlantic Hurricane Season”.


De beide berichten dekken precies de lading van het nieuws: het National Oceanic & Atmospheric Administatrion verwacht voor het hurricaneseizoen, tussen 1 juni en 30 november, veel huricanes maar minder dan vorig jaar. NOAA berekent voor de Atlantische Oceaan de ontwikkeling 13 tot 16 tropische stormen, waarvan er 8 à 10 uitgroeien tot een hurricane en 4 à 6 tot een major hurricane van minstens klasse 3 met gemiddelde windsnelheden van meer dan 176 km/uur. Vorig jaar was sprake van een record met 28 tropische stormen, waarvan er 15 de hurricane status bereikten en 7 uitgroeiden tot een zware tropische orkaan.
Oorzaak van de grote hurricane-activiteit is onder meer het warme water van de Atlantische Oceaan. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat de opwarming van de aarde voor krachtiger orkanen kan zorgen. Het National Hurricane Centre roept de Amerikanen op zich goed voor te bereiden op hete hurricane-seizoen.
Uit de meest recente berekeningen blijkt dat het seizoen waarschijnlijk nog iets minder actief wordt dan enkele maanden geleden was verwacht. Verschillende verwachtingen zijn nog iets naar beneden bijgesteld. Belangrijke factor is de temperatuur van het water in de Atlantische Oceaan die 1 à 2 graden lager uitvalt dan was voorzien.
Bron: KNMI