Grof geweld op Gran Canaria?

Knokploeg jaagt op toeristen” kopt de krant van sensatiebelust Nederland, De Telegraaf, vandaag. Dit alles zou zich afspelen op het populaire vakantie-eiland Gran Canaria. Ze weten te melden dat er één Nederlander een pak slaag heeft gehad en dat er dit jaar ook al een Zweed en een Engelsman betrokken zijn geweest bij mishandelingen. Wat jammer is, is dat de indruk wordt gewekt dat er stelselmatig toeristen afgetuigd worden door één of meerdere knokploegen. Mensen die op het punt staan om nog naar Gran Canaria op vakantie te gaan reageren angstig en geschokt. Dit helaas op basis van een artikel waar de sensatie van afdruipt en waar naar het schijnt zonder duidelijk cijfermateriaal of degelijk onderzoek conclusies getrokken worden. Je zou je afvragen of dergelijke artikelen wel onder de noemer journalistiek mogen vallen…

De lezers van De Telegraaf laten zich overigens ook van hun slimste kant zien.
Een bloemlezing van een aantal reacties:
“Heel Spanje boycotten. Dan is het zo opgelost en de daders gepakt. Zonder toerisme en subsidies loopt hier niets.”
“direct een negatief reisadvies afgeven. waneer er geen toeristen zijn heeft de politie tijd genoeg om de orde te handhaven.”
“zo worden de hotels nog rijker . niemand durft straks nog uit tegaan dan maar in het hotel het op een zuipen zetten.en de plaatselijke cafe’s is dan maar voor de inwoners. is dit dan wat ze willen”
“Onder Franco gebeurde dat in ieder geval niet; wat je verder ook van die oude heer mag denken”
“In elkaar meppen die gasten”
“Misschien kan de Israëlische luchtmacht vannacht even een keer omvliegen via Gran Canaria.”

Kijk eens objectief naar andere plekken waar veel toeristen komen. Daar is het (helaas) vaak niet anders. Zinloos geweld (bestaat er zinvol geweld) is een verschijnsel dat helaas hoort bij deze maatschappij. Een onuitroeibare ziekte die overal van tijd tot tijd opduikt…ook op Kreta, in Salou, in Rotterdam of ergens in de polder.
Het is te hopen dat de Spaanse politie deze gevallen wel serieus neemt (de indruk wordt gewekt dat dat niet zo is) en dat de toeristen het gevoel hebben veilig naar Gran Canaria op vakantie te kunnen gaan.

Plaats een reactie