Zaterdag 29 juli wordt een ‘zwearte zaterdag’ voor het vakantieverkeer op de doorgaande snelwegen in veel landen van Europa. In Frankrijk beginnen de vakanties in Parijs, waardoor op de Autoroute naar het zuiden files tot 70 kilometer kunnen ontstaan. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt het erg druk, zo verwacht de ANWB.
De drukste dag van deze zomer is zaterdag 29 juli. De Franse verkeerspolitie spreekt altijd over zwarte zaterdag bij het begin van de zomervakantie in de regio Parijs.


Lange files
De ANWB verwacht in de Franse Rhônevallei en op de route naar Spanje via de A9 files van rond de 70km. Ook de wegen door midden en zuidwest-Frankrijk lopen vol. De files beginnen al rond zes uur ‘s morgens voor het tolstation Villefranche-sur Saône (ten noorden van Lyon). Op zwarte zaterdag 2005 stond in de middag ruim 740km file
Duitsland
Ook in Duitsland wordt topdrukte verwacht, vooral in het zuiden. De schoolvakanties beginnen in Beieren en bij Ford en VW beginnen de bedrijfsvakanties. Vooral op de A3/A9 Frankfurt-Neurenberg-München, de rondweg München A99 en de A8 naar Salzburg hebben vakantiegangers veel geduld nodig.
Op het circuit van Hockenheim wordt zondag de Grote Prijs Formule 1 gehouden.
Op de wegen naar het circuit de A5, A6 en A61 in de omgeving van Heidelberg, Mannheim en Ludwigshafen wordt het daarom erg druk.
Alpenlanden
In Oostenrijk en Zwitserland loopt het verkeer zaterdag vast voor de belangrijke tunnels door de Alpen. In Oostenrijk is de Tauerntunnel (A 10) het grootste knelpunt. Als het tegenzit lost de file vrijdagnacht niet op. Zaterdagmorgen kan de wachttijd dan gemakkelijk oplopen tot meer dan vier uur.
In Zwitserland is de Sint Gotthardtunnel (A 2) het grootste knelpunt. Vanaf een uur of acht in de ochtend is de wachttijd ongeveer drie uur. Ook voor de grensovergang Chiasso/ Brogeda staat het verkeer dit weekend bumper aan bumper.
Italië
In Italië wordt het dringen op de uitvalswegen van Milaan, Turijn, Florence en Rome. Files van tientallen kilometers staan verder op de A1 tussen Milaan en Bologna. Vorig weekend zaten er 20 miljoen Italianen op de weg, dat aantal wordt nu zeker overtroffen.
Nederland
In Nederland begint de bouwvak in de regio Noord. Tijdens het weekend gaan er meer dan een miljoen Nederlanders op vakantie. Ruim de helft gaat naar het buitenland. Toch zorgt die uittocht volgens de ANWB niet voor veel drukte.
Druk bezochte evenementen:– Roterdam het Tropisch Zomercarnaval. Zaterdag 29 juli. Lokale drukte Rotterdam.
– Assen het Truckstar Festival op het circuit. Zaterdag 29 en zondag 30 juli. Drukte op de A28 en de N33 bij Assen.
– Bourgondische Jaarmarkt in Bergen op Zoom. Drukte op de A58.
Bron: Tourpress persberichten