Woensdagmiddag 24 mei wordt een middag met veel files, waarschuwt de ANWB. Ruim 1,1 miljoen Nederlanders gaan er tijdens het lange hemelvaartweekend voor een paar dagen tussenuit. Ruim 650.000 landgenoten blijven in Nederland. De rest gaat naar het buitenland, vooral naar België, Frankrijk en Duitsland. Daardoor is de avondspits van woensdag veel drukker dan normaal.
In vergelijkbare situaties in eerdere jaren stond er op het hoogtepunt, rond half zes, ruim 300 km file. De toeristenbond verwacht veel vertraging op de wegen vanuit Amsterdam en Utrecht en in het midden en zuiden van het land. Maar ook een rit naar de Friese meren en de Zeeuwse kust gaat woensdag niet zonder files. Pas tegen acht uur ‘s avonds zijn de meeste files opgelost.


Filekans
De filekans is het grootst op de:
A1 Amsterdam-Hengelo,
A2 Amsterdam-Utrecht-Eindhoven-Maastricht,
A12 Den Haag-Utrecht-Arnhem,
A28 Utrecht-Zwolle,
N57 en N59 richting Zeeland.
Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag 25 mei wordt het opnieuw druk op de weg. Vrijdag 26 en zaterdag 27 mei valt het wel mee met de drukte, maar zondagmiddag en avond 28 mei ontstaan er door terugkerend vakantieverkeer opnieuw files. Vooral de files richting de randstad op de A1,de A28 en vanuit Zeeland staan tot zondagavond laat, waarschuwt de ANWB.
Evenementen met kans op verkeersoverlast:
Donderdag 25 mei: concert Bon Jovi, Goffertpark in Nijmegen.
Vrijdag 26 t/m zondag 28 mei: Toppers In Concert, Amsterdam ArenA.
Zaterdag 27 mei: oefenwedstrijd Nederland – Kameroen, De Kuip in Rotterdam.
Verder zorgt de wegafsluiting van de A6 Almere richting Lelystad dit weekend voor verkeershinder. De weg gaat dicht tussen Almere-Buiten en Lelystad.
Buitenland
Ook in het buitenland zorgt Hemelvaart voor volle wegen. In België vooral richting de kust en de Ardennen. In Frankrijk staan dit weekend zeker files in de Rhonevallei op de A6 en de A7.
Monaco
Grote drukte wordt verwacht in het zuiden rond Monaco. De Franse politie waarschuwt dat er vanwege de Grand Prix in het vorstendom vrijwel geen doorkomen aan is op de wegen.
Duitsland
Files in Duitsland staan er vooral in het noorden bij Hamburg en Bremen en in het zuiden op de wegen naar en rond München.
Bron: Tourpress.nl