Cycloon Larry richt schade aan in Australië

De zware cycloon Larry heeft maandag grote schade aangericht langs de noordoostelijke kust van Australië. Veel daken en bomen zijn aan het natuurgeweld ten prooi gevallen. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt, maar niemand is er ernstig aan toe. De weerkundige dienst spreekt desondanks van “een zeer ernstige bedreiging”. Dat berichtten Australische media.


Larry bereikte de kust bij de stad Cairns, een belangrijk toeristenoord. Met windsnelheden tot 290 kilometer per uur viel de cycloon op dat moment in de vijfde en zwaarste categorie. Dat is een klasse zwaarder dan de cycloon Tracy, die in 1974 de Noord-Australische stad Darwin grotendeels verwoestte en enkele tientallen mensenlevens eiste. Boven land verloor de storm iets van haar verwoestende kracht.
Larry
Toch kan Larry volgens meteorologen tot honderden kilometers landinwaarts grote schade veroorzaken. In sommige kustplaatsen is bij een derde van de gebouwen het dak afgerukt. Sommige huizen zijn volgens de autoriteiten volledig ingestort onder de kracht van het natuurgeweld.
Noodoproepen
Vooral het 9000 zielen tellende stadje Innisfail heeft het zwaar te verduren gekregen. De helft van de gebouwen is zwaar beschadigd. De politie kreeg duizenden noodoproepen, maar kon daaraan nauwelijks gehoor geven omdat de agenten het politiebureau niet konden verlaten. Burgemeester Neil Clarke zei dat zijn stad “volledig is verwoest”.
De autoriteiten in de staat Queensland zijn op het ergste voorbereid. “We zijn zeer bezorgd, het is de zwaarste cycloon die we in tientallen jaren hebben meegemaakt”, aldus de premier van Queensland, Peter Beattie tegen de Britse omroep BBC. Duizenden inwoners van het kustgebied zijn gevlucht. De politie heeft toestemming mensen desnoods onder dwang te evacueren.
De reddingsdiensten vergelijken Larry met de zware orkaan Katrina, die vorige zomer enorme verwoestingen aanrichtte aan de zuidkust van de Verenigde Staten en daarbij zeker 1300 slachtoffers maakte. De chef van de Australische rampenbestrijdingsdienst zei maandag dat vooral overstromingen voor veel gevaar kunnen zorgen.
Bron: Nu.nl

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren