Voorlopig geen schadevergoeding voor slachtoffers trombose

“Acht passagiers die een schadeclaim hadden ingediend tegen onder meer British Airways vanwege trombose zijn door de Britse House of Lords in het ongelijk gesteld. De reizigers claimden dat zij DVT (Deep Vein Thrombosis) hadden opgelopen aan boord van vliegtuigen. Volgens hen lag de oorzaak in het feit dat zij voor een lange tijd in krappe stoelen moesten zitten.” meldt Luchtvaartnieuws.nl

“British Airways is blij met de uitkomst, die inhoudt dat maatschappijen niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor letsel door DVT. Vijf jaar geleden overleed een jonge man aan DVT, nadat hij twintig uur in een vliegtuig had gezeten. Een bloedprop, die in een van zijn aders was ontstaan, schoot naar zijn hoofd en zorgde ervoor dat hij kwam te overlijden. Een Brits onderzoek heeft echter aangetoond dat de kans dat dit gebeurt minder dan 1 op 100 is.
Passagiers op lange vluchten worden door maatschappijen vaak aangeraden om tijdens de vlucht een paar keer uit hun stoel te komen om een stukje te lopen of oefeningen te doen, om het risico op trombose te verkleinen.”

2 gedachten over “Voorlopig geen schadevergoeding voor slachtoffers trombose”

  1. Ja, die 1 op 100, daar ging ik ook op reageren. Ik studeer geneeskunde en ben net toevallig met vaataandoeningen bezig. Buiten het feit dat de logica zegt dat die kans veel en veel kleiner moet zijn, is de werkelijkheid ook gewoon zo. Zeker op die leeftijd is de kans op DVT door gewoon 20 uur in het vliegtuig te zitten 1 op duizenden. Daarnaast is de kans dat er dan een prop naar de longen schiet (trouwens, een prop in de ader kan vrijwel onmogelijk naar het hoofd schieten) nog eens 1 op zoveel en de kans dat je overlijdt daaraan 1 op 3. Vrij onwaarschijnlijk dus. Wellicht had de man een (aangeboren genetische) voorbeschiktheid die zijn bloed sneller deed stollen.
    Dat gezegd zijnde, wil ik de kans ook niet minimaliseren! Als je vliegt, probeer dan toch wat te bewegen. Benen strekken enzo. Kan je alleen maar goed doen…

Plaats een reactie