Vier kerst in Tsjechië

Tsjechië staat de hele maand december in het teken van Kerst. Niet alleen in Praag maar ook in de rest van het land vinden talrijke kerstmarkten en – evenementen plaats. Toeristen kunnen plaatselijke gebruiken en tradities ervaren en liefhebbers van winkelen komen aan hun trekken met de extra lange openingstijden van winkels. Dit jaar zijn er traditionele kerstmarkten met feeërieke sfeerverlichting en kerstbomen in het centrum van Praag op de Old Town Square en op het Wenclas plein tot 1 januari 2006. Winkelstraten als Na Příkopě en Pařížská zijn bij toeristen geliefd vanwege de betaalbare merkartikelen.

Voor nadere info over Kerst in Tsjechië, neem contact op met het Tsjechisch Bureau voor Toerisme, via e-mail in*****@cz**********.com of telefonisch iedere werkdag tussen 10.00 en 11.00 uur op tel: 020-575 30 14. Nadere informatie vindt men ook op de website www.czechtourism.com en www.prague-info.cz.
Karper
Karper en kerst zijn in Tsjechië synoniemen. In iedere stad vind je in de maand december grote zwarte containers vol met karper dat welhaast op ieder menu prijkt. Een stad waar veel kerstactiviteiten plaatsvinden, is Český Krumlov. Zo treedt er op 18 december een kerstkoor op het centrale plein Svornosti, op 23 december wordt de geboorte van Christus ten tonele gevoerd, zingen kinderen op 24 december bij het kasteel kerstliederen en serveren restaurants op het Feest van St Stephen op 26 december traditionele kerstgerechten. Nadere informatie op www.ckrumlov.cz.
Grootste kerststal ter wereld
Kerststallen vind je in alle soorten en maten door het hele land. Gemaakt van hout, metaal en zelfs van peperkoek, ‘pernik’ in het Tsjechisch. De grootste kerststal ter wereld – met een vermelding in het Guinness Book of Records – bevindt zich in het Jindřichův Hradec Regional Museum (www.muzeum.esnet.cz) in de gelijknamige plaats Jindřichův Hradec in Zuid-Bohemen (www.jh.cz). Het nam Tomáš Krýza ruim 60 jaar in beslag om dit indrukwekkend mechanisch schouwspel van zo’n 60 m²met 1398 poppen en dieren te bouwen.
Een ander – van hout gemaakte – kerststal met bewegende figuren is te zien in Kerstallenmuseum in Třebechovice pod Orebem (www.trebechovice.cz). En voor iets bijzonders: in de plaats Karlštejn ten zuidwesten van Praag zijn in het Muzeum Betlemu (Karlstejn 11: dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur) 50 kerststallen te zien waarvan 15 gemaakt van peperkoek.
Voor kinderen
Leuk voor kinderen is een bezoek aan het Příbram Museum of Mining in Příbram (www.muzeum-pribram.cz, www.pribram-city.cz) waar tussen 12-23 december een keur aan activiteiten plaatsvindt: kinderen zien hoe pepernoten gemaakt worden en kunnen die uiteraard ook proeven, een rit maken met de ondergrondse mijntram en tot 8 januari een Kerststal bewonderen. Ook het openluchtmuseum van Walachije in Rožnov pod Radhoštěm (Noord-Moravië) (www.vmp.cz) brengt een gevarieerd Kerstprogramma voor kinderen, waaronder het traditionele gebruik van toekomstvoorspelling dmv notendoppen die in water drijven. In en rond vele kastelen in Tsjechië worden allerlei kerstactiviteiten georganiseerd: in het 12-eeuwse kasteel van Loket in de gelijknamige plaats nabij Karlsbad in West Bohemen worden op 11 en 12 december middeleeuwse muziek, dans, theater, kersttradities, etc opgevoerd.
Muziek
Een kerstconcert bijwonen in de Praagse Staatsopera zou een van de hoogtepunten van een bezoek aan de hoofdstad kunnen zijn. Op 25 en 26 december zijn er uitvoeringen van Jan Jakub Ryba en op oudejaarsavond de operette Die Fledermaus van Johan Strauss (www.opera.cz).

Plaats een reactie