Markt Franse AOC-wijnen ingestort

Het Slijters Vakblad bericht dat de markt voor Franse AOC-wijnen aan het instorten is. Wat de laatste maanden al geleidelijk zichtbaar begon te worden, lijkt nu een feit te zijn: de verschillen tussen de prijzen die wijnboeren toucheren voor hun AOC-wijnen en de prijzen voor de iets lager gekwalificeerde wijnen, zoals de vins de pays en met name de vins de table (tafelwijnen), zijn steeds kleiner geworden.

Met de nieuwe oogst net binnen en nog volop voorraden van de voorgaande oogst in de cuves raken steeds meer wijnprijzen in een vrije val. Wat de effecten daarvan zullen worden is nog onvoorspelbaar. Zeker is in elk geval, dat de Franse consument al massaal is ‘gedoken’ op de goedkopere AOC-wijnen die nu torenhoog in de hypermarkten opgestapeld liggen. Uit doorgaans goed ingelichte bronnen in het zuiden van Frankrijk valt te vernemen, dat de hypermarkten hun inkoopprijzen voor AOC’s al hebben ‘gestript’ tot € 1 per fles. Veelal niet eens voldoende om de prijs van de fles, kurk en het afvullen goed te maken. Maar wat moet je als wijnboer zonder liquide middelen met nog deels volle cuves, die snel leeg moeten om de nieuwe oogst te kunnen opslaan. Het voorraadniveau was eind oktober het hoogste van de laatste tien jaar.
Het gevolg is nu ook, dat de goedkopere (tafel)wijnen (vins de pays, en vins de table) ook steeds moeilijker te slijten zijn. ‘De catastrofe lijkt daarmee voor de Fransen compleet te worden’ hield Jean Huillet, voorzitter van de overkoepelende unie van Zuid-Franse wijncoöperaties de Franse overheid onlangs al voor. Hij verwacht een massale golf van faillissementen en een stelselmatige achteruitgang van de wijnkwaliteit in de lagere echalons, omdat wijnboeren niet meer het financiële vermogen hebben te investeren in kwaliteitsverbeterende maatregelen. Hij vreest zelfs voor een omgekeerde beweging als het lage prijsniveau aanhoudt. ‘Geld om tijdig te herplanten in beter renderende rassen ontbreekt bij steeds meer wijnboeren nu al. Door het goede weer en de als gevolg daarvan kwalitatief uitstekende oogst van 2005 zal een terugloop van de kwaliteit nog niet direct dit jaar al merkbaar worden, maar bij het eerste mindere jaar zal de klap des te harder aankomen’, zo geeft hij desgevraagd aan.
Het betoog van Huillet wordt onderschreven door het Franse marktonderzoeksbureau Onivins, dat aangeeft dat het prijsverschil tussen AOC en tafelwijnen nog maar een kwart is van het verschil zoals dat er vijf jaar geleden gemiddeld lag.
Lees verder bij Slijters Vakblad.

Plaats een reactie